Kategória: Dizájn és innováció.

A Telekom által már második alkalommal megrendezett ötlet-versenyen az Atooma győzedelmeskedett a Champions Pitch fordulóban. A Krakkóban tartott nemzetközi döntőben összesen 11 Európából és Izraelből érkezett start-up versengett az alaptőkét, hardvert és szoftvert jelentő díjakért, és az olyan nemzetközi eseményeken való részvételért, mint a 6 ezer látogatót vonzó berlini Long Night of the Startups rendezvény.

Atooma – egy kis varázslat
Az Atooma olyan platform, amely kapcsolatot létesít az okos készülékek, alkalmazások és érzékelők között, így automatikus okos kapcsolat létesül a végfelhasználókkal. A platform és az alkalmazás neve Smart Action Automation App and Platform és arra tervezték, hogy különböző létező eszközöket kapcsoljon össze nyolcvannál is több szolgáltatással, beleértve a viselhető eszközöket, okos készülékeket, webes és mobil szolgáltatásokat és egyéb hardvert. Az Atooma platform feladat-automatizálási felületként működik a készülékek és szolgáltatások között, így a készülékgyártók és márkák hozzáférhetnek a tulajdonunkban álló SDK-khoz és API-khoz és a kívánt okos elérések az ügyfelek felé könnyen, egyetlen egyszerű interfésszel aktiválhatóak.

atooma

Egy másik pályázó, az izraeli VoiceItt nevű start-up csapatának a két zsűritag, Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztésért felelős vezérigazgatója és Wolfgang Hisserich, a Deutsche Telekom Global Business Development & Venturing területének alelnöke mentorként nyújt további segítséget. A VoiceItt hangátviteli technológiai alkalmazás, melyet a súlyos motorikus, beszéd- és hangképzési betegségekkel küszködőknek fejlesztettek ki, képessé téve őket arra, hogy saját hangjukon kifejezhessék magukat. A megoldás természetes és könnyen használható augmentatív és alternatív kommunikációs platformot kínál a beszéd- és motorikus problémákkal küzdőknek a világ minden táján, javítva kommunikációs képességeiket és növelve függetlenségüket, továbbá részvételi lehetőséget teremtve számukra a társadalmi folyamatokban.

Hazánkat a nemzetközi döntőben az ANGL elnevezésű video-broadcasting applikáció képviselte. „Rendkívül erős nemzetközi mezőnyben kellett helytállnia a döntőbe jutott magyar csapatnak.  Bár az első díjat egy olasz startup nyerte, büszkék lehetünk honfitársaink teljesítményére. A Magyar Telekom több hazai pályázatot is ígéretesnek talált a magyarországi nyertesén kívül is, ezért velük tárgyalásokat folytatunk a továbbfejlesztés lehetőségeiről” – mondta Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A négy magyarországi ötlet, a Crypt-Talk nevű biztonságtechnológiai megoldás, a CreaTV elnevezésű második képernyős alkalmazás, a Shop&Roll nevű „intelligens vásárlókosár” és a Rebot, egy mobillal vezérelhető robotépítő megoldás – kitalálói lehetőséget kapnak a Telekomtól arra, hogy ötletük továbbfejlesztéséről tárgyaljanak a vállalat szakértőivel és döntéshozóival.
(BrandTrend)