Kategória: Dizájn és innováció.

„Néha még most is elidőzöm, mikor találkozunk, hogy mi lett volna veled kocka nélkül. És arra jutok, ugyanez. Te lettél volna a Rubik” – Kopek Gábor rektor köszöntötte ezekkel a szavakkal az idén 70. születésnapját és a kocka feltalálásának 40. évfordulóját ünneplő, Kossuth-díjas építész-feltalálót. Rubik Ernő 15 évig tanított a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elődintézményében. Épp térkísérleteken dolgozott, amikor feltalálta a Rubik-kocka mechanizmusát – abban a szobában, amely ma rektori irodaként szolgál. Rubik Ernő meleg szavakkal emlékezett az itt töltött évekre: „…én nem csak tanítottam itt: tanultam is. Sokat tanultam és pontosan azért jöttem ide, amit itt tanulhattam. És amit tanultam, az sok iskolával ellentétben nem vette el a kedvemet attól, amiről szó volt…

rubik

Az egyetem több különleges attrakcióval készült az évfordulóra. Bemutatkozott az a kémfilm-trailer, amelyet az egyetem harmadéves BA hallgatója, Tóth Teodóra rendezett, szórakoztatóan vegyítve több hidegháborús kémfilm jeleneteit 1974 világpolitikai eseményeivel és a kocka felfedezésével. Az est fénypontját az egyetem kampuszán átadott kültéri jel átadása jelentette. A Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója által kifejlesztett pixelbetonból készült testet, amely mostantól az egyetem kertjében áll, az utcáról is látható helyen, éjszakánként belülről jövő fény világítja meg.

Az ünnepi szenátusi ülés alkalmával a MOME Doktori iskolájának öt korábbi hallgatója vehette Művészeti Doktori Fokozatát. Dévényi Dalma Alma DLA divattervező művésznek, Dobos Botond Zsolt DLA építőművésznek, Máté Gábor DLA fotográfusnak, Pecsics Mária DLA fotográfusnak, valamint Selján Márk Endre DLA design menedzser, formatervező művésznek Kopek Gábor rektor és Ferencz István, a Doktori Iskola vezetője nyújtotta át a címet elismerő oklevelet.

rubik2

Ugyancsak az est részeként vette fel a MOME Ferencz Istvánt az egyetem Professor Emeritusainak sorába; ezzel a címmel korábban csak Ernyey Gyula designtörténészt, Stefan Lengyel formatervezőt és Szilvitzky Margit textilművészt ismerte el. Ferencz István életművét személyes hangvételű laudációjában Turányi Gábor méltatta.
(BrandTrend)