0,3 százalékkal nőtt a német GDP

Kategória: Röviden.

A harmadik negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) ár-, szezonális- és naptári kiigazítással a november közepén kiadott előzetessel megegyezően, 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest – közölte kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. A harmadik negyedévi GDP-növekedés nagyjából megegyezett az első két negyedév növekedési ütemével, ami az elsőben 0,3 százalék, a másodikban 0,4 százalék volt. A harmadik negyedévben az előző évihez képest a német GDP árkiigazítással 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévi 1,6 százalékos, és az első negyedévi 1,2 százalékos éves GDP-növekedés után. Ár- és szezonális kiigazítással a harmadik negyedévben 1,7 százalékos, a második negyedévben 1,6
Olvass tovább

Kihívások az infokommunikációban

Kategória: Aktuális.

Laufer Tamás július 1-jén az IVSZ és az NHH közös szervezésű konferenciáján hangsúlyozta, hogy az IVSZ az informatikai, telekommunikációs és elektronikai gyártással foglalkozó vállalatok érdekképviseleti szervezeteként egy olyan konvergens iparágat képvisel, melynek vállalkozásai 4000 milliárd forintot meghaladó az éves árbevételükkel a GDP több mint 15%-át teszik ki.
Olvass tovább

Mélypontra várva

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyarországi gazdasági visszaesés mélypontja még előttünk áll, a hazai GDP idén várhatóan 6,5%-csökken. A legnagyobb veszteségeket a mezőgazdaság és az export-érzékeny ipar szenvedi el. A második félév a korábbinál erősebb forintot és gyorsuló inflációt hoz.
Olvass tovább

Bizonytalan a recesszió vége

Kategória: Kutatás.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a világméretű recesszió mélysége és befejeződésének időpontja egyelőre teljesen bizonytalan. 2009-ben az EU-ban a GDP közel 2%-os, ezen belül Németországban és részben emiatt Magyarországon ennél kissé nagyobb visszaesése valószínű. Pillanatnyilag a 2009 végén kezdődő javulás látszik a legvalószínűbbnek, de ennél kedvezőbb és rosszabb helyzet is bekövetkezhet.
Olvass tovább