Javuló gazdaság – romló nemzetközi bizalom

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén a főleg export vezérelt gazdasági növekedés mértéke 1% körül lesz Az alapkamat-csökkentési ciklus minden bizonnyal lezárult, a forint árfolyama éves szinten a korábban gondoltnál gyengébb lesz: egy euróért éves átlagban várhatóan 277 forintot kell adni.
Olvass tovább

Növekvő bizalom, javuló kilátások

Kategória: Aktuális.

Augusztusban - a júliusi megtorpanás után - folytatódott a GKI-konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének tavaly május óta tapasztalható növekedése. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés legfrissebb eredményei szerint a fogyasztói és az üzleti bizalmi index egyaránt számottevően emelkedett.
Olvass tovább

Az exporté a főszerep

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén a főleg export vezérelt gazdasági növekedés mértéke 1% körül lesz. Az alapkamat-csökkentési ciklus minden bizonnyal lezárult, a forint árfolyama éves szinten a korábban gondoltnál gyengébb lesz: egy euróért éves átlagban várhatóan 277 forintot kell adni.
Olvass tovább

A válság előtti szint közelében a GKI bizalmi indexe

Kategória: Aktuális.

Márciusban a GKI konjunktúraindexe megközelítette - a fogyasztói bizalmi index meg is haladta - a válság előtti utolsó "békehónap", 2008 szeptemberének szintjét. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint márciusban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is markánsan folytatódott a várakozások 2009 májusa óta tartó javulása.
Olvass tovább

Változatok egy költségvetésre

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés csak a második félévben várható. A világgazdaságban a technikai recesszió megszűnésével sem a pénzügyi, sem a reálgazdasági válság nem zárult le.
Olvass tovább

Tavaly októberi szinten a GKI konjunktúra-indexe

Kategória: Aktuális.

Decemberben - a novemberi megtorpanás után - folytatódott a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított értékének) május óta tartó markáns emelkedése. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint decemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is javult, a GKI bizalmi index értéke pedig lényegében megegyezett a 2008. októberivel, a válság okozta zuhanás első hónapjának értékével. Ez azonban még mindig nagyon alacsony szint.
Olvass tovább

Most már nem romlik tovább

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén összességében 6-7%-os visszaesés, jövőre stagnálás körüli állapot várható. A külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek. A magyar gazdaság valószínűleg túl van a visszaesés mélypontján.
Olvass tovább

A javulás lassúbb, mint a romlás volt

Kategória: Aktuális.

A mintegy fél éven át tartó zuhanás után immár fél éve emelkedik a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A javulás azonban lassúbb, mint a romlás volt, s egyelőre csak a pesszimizmus oldódásáról, nem pedig kezdődő optimizmusról lehet beszélni. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint októberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kedvezőbb lett.
Olvass tovább

Jövőre stagnálás körüli állapot várható

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2009 őszén a visszaesés mélypontján van, ehhez képest a IV. negyedévben már minimális növekedés várható, Idén összességében 6-7%-os visszaesés, jövőre stagnálás körüli állapot várható. A külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.
Olvass tovább

Mélypontra várva

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyarországi gazdasági visszaesés mélypontja még előttünk áll, a hazai GDP idén várhatóan 6,5%-csökken. A legnagyobb veszteségeket a mezőgazdaság és az export-érzékeny ipar szenvedi el. A második félév a korábbinál erősebb forintot és gyorsuló inflációt hoz.
Olvass tovább