Kategória: Aktuális.
Admin kategória: Képes hír és Kiemelt1.

“Business is booming” – mondja Benjamin Kickz, nálam alig idősebb srác, a legnagyobb sneakerhead és sneakermogul. A nagy gyártók ettől függetlenül kimerültek. Tinker Hatfield zseniális Nike tervei óta nem látni új dizájnt, új technológiát, ami valóban nekünk, fiataloknak szól. Mindenki retrot hord, az újak, mint a Yeezy, vagy a Human Race limitált kollekcióként, csillagászati áron jönnek ki. Talán a Nike Roshe Run és az Adidas NMD a kivétel. Ezért jöhetnek be divattervezők sneakerei és új kis márkák.  100 év sneakereit gyűjtöttem össze, amik nyomot hagytak szerintem a világon. Ez egy editor’s choise. Az én  listám.  

36.  Chuck Taylor All Star  – 1917

chuck-taylor-allstar

Mert Ez „a” sneaker. Most 100 éves a Converse All Star akkoriban hihetetlen innovatív és ráadásul sorozatgyártású kosárcipője. Chuck Taylor nemcsak egy kosaras, hanem tényleg a Converse értékesítője  volt. Egy különleges egyéniség a pályán és a cipőbizniszben. Azóta sok special editiont ért meg ez a modell Andy Warholtól a Simpson családig, Ez a legtöbbet eladott  tornacipő ever.

35. Superga 2750 – 1925

Az anyám kedvence. Ez akár rosszul is hangozhatna. A Superga időtlen, de nem oldschool. Ha Olaszországban jársz, egy idő után, ha stílusos férfit vagy nőt látsz, keresni fogod a tekinteteddel, Supergája van-e. Minél többször mosottnak látszik, annál autentikusabb. Én az első tépőzárasomat 4 évesen kaptam, és rögtön éreztem is a sikert az olasz kislányok körében. A Superga több, mint 100 éves, a 2750-es modell a klasszikusuk – 1925 óta változatlan. Ha jól megfigyelsz pár Nike vagy Adidas modellt, láthatod, hogy inspirálta őket, a forma pedig a kínai piacig elgyűrűzött. Magyarországra tavaly eljutott a SZIGET special Edition miatt, a brand story azonban nem került át. A vulkanizált gumi talp védett technológia, és a Pirellivel közös gyártás.

superga2750

34. Adidas Samba –  1950

Ez a cipő húzta ki az Adidast a II. világháború utáni visszaesésből. Egy londoni kultúr szakíró szerint  Samba Európa Air Jordanja. Adi Dasler alapító  maga tervezte a Sambát, Az innovatív gumitalp alapvetően a jeges  pályákon akadályozta a játékosok elcsúszását. A stoplis verzió az 1954-es Világkupán Németországot győzelemhez segítette. Talán mégsem igaz a doppingbotrány és tényleg a cipő érdeme a berni csoda ? A kinézete pedig elég menő volt ahhoz, hogy a játékosok a pályán kívül is hordják.  A Samba a legöregebb Adidas, ami megszakítás nélkül gyártásban van.

adidas-samba

33. Vans Authentic –  1966

Amiért tiszteletem: 1966 óta változatlan szinte. Tömegeket nyertek meg. Ez a modell inspirálta a többi VANS modell dizájnját és persze a skater világon túl a punk, emo, street stílusokat. Talán ez az, amiért azonban nem szeretem: túl sok mindenkié lett – a kiforratlan street jellegét viszont elvesztette nekem. A Stüssi, az OBEY, a Supreme viszont nem lett mainstream, streetben nekem ők jobban streetek nekem.

vans-authentic

32. Onitsuka Tiger Corsair – 1966

Az első Nike cipő tulajdonképpen ez a koppintott Onitsuka Tiger, vagy fogalmazzunk úgy, a Nike elődje egy Onitsuka Tiger Corsair. Ez a sneaker, ami a 66-os olimpiai játékokon nagy sikert aratott. Az Onitsuka a legrégebbi japán sportcipő cég, 1949-ben alapult. 77-ben két másik céggel együtt átalakult a vállalat ASICS-sé főleg gazdasági okokból. Az ASICS név egyébként japánul annyit jelent: egészséges lélek az egészséges testben.

onitsuka-tiger-corsair

31. Nike Cortez – 1966

A Blue Ribbon Sport-os két srác, Bill Bowerman és Phillip Knight, akik a Tigert forgalmazták, mialatt a Blue Ribbon-nak dolgoztak, kihozták a Nike Cortez-t, ami ugyanúgy nézett ki, mint az Onitsuka Tiger Corsair, csak épp Nike Pipával. Amikor ott voltak a Tigertől, véletlenül ki volt rakva  a Nike “új” cipője. Ez volt az első alkalom, hogy ugyanaz a cipő  két különböző márkánál bestseller lett. Ebben indult el futni Forrest, a Forrest Gumpban, és a fekete fehér verzió Amerikában a West Coast mexikói gangjeinek védjegye.

original-cortez

 30. Adidas Superstar – 1969

Eredetileg kosárcipő volt, sőt az alacsonyszárú verziója, az Adidas Pro modellnek. Az Adidas Superstar klasszikus lett, és pár éve újra óriási hype-ot kapott.  Ő volt az első márka a sneaker bizniszben, aki zenei co-brandingben utazott.  Az Adidas Superstar megihlette a Hip-Hop mozgalmat. A RUN-DMC-s srácok első single-jének címe “My Adidas” volt. Mindenki úgy hordta a cipőket, ahogy ők, fűző nélkül kilógó cipő nyelvvel. A RUN-DMC special edition rekordokat döntött az eladásban, a 25. évforduját ünnepli a My Adidas songnak.

Most 2014 óta újra trendi – majdnem 50 év után elismerés, hogy még mindig így tartja magát az elit kategóriában. A Chuck Taylor Converse “csak”  egy basic modell továbbra is, bármennyire is sikeres.

run-dmc-adidas-originals-superstar-80s-03

29. Adidas Stan Smith – 1978

Alapvetően nem is neki készült ez a teniszcipő. Egy visszavonult sztár adta tovább  Stan Smith-nek, aki akkoriban került a világranglista élére. Az 1960-as években ez volt az első bőr teniszcipő. 1978-ben végül megkapta a cipő Stan Smith nevét. A szponzorációs  szserződést a világ 31. legjelentősebb szerződésének tartják. A  Stan Smith modell kiért az utcára, és nagyon sok verzióban és színekben folytatták a gyártását. 2014-ben kis szünet után újra bevezették és továbbra is hasít az eladása a születése idején nem tipikus,  minimális cipőn látható brandinggel rendelkező Adidasnak.

adidas-stan-smith

28. Saucony Jazz Original – 1981

Egy Saucony-nak be kellett kerülnie, mert ők az egyik legrégebbi sneaker brand. 1896-ban volt az első igazi Maraton futás, a Saucony-t két év múlva alapították Amerikában. A logoja egy folyó, amiben sziklák vannak, és ezt is jelenti a név az amerikai őslakosok nyelvén. Ezek amerikaiak, így a “Sock-a-knee” helyes kiejtést ráírták a dobozra . Nem úgy, mint a New Balance-et, ezt nem csépelték el, így nagyon különleges maradt utcai sneakernek ez a klasszik verzió.

saucony-jazz

27. Atlantic Star – 1981

Az Atlantic Star egy  másik csillagos sikersztori, ami különleges tudott maradni. Az Atlantic Star eredetileg görkori cipő volt. Ha valamiért láttad a 80-a évek Házibuli című filmjének görkori diszkós jelenetét, akkor tudod, miről beszélek.  Cristiano Martelli és Gian Luca Zucchelli felelevenítették ezt a színes 80-as évekbeli hangulatot az Atlantic Star újrabevezetésével.

atlantic-star-men-fw-162

23. Etonic Quasar – 1984

Üvegszálas talppal és Goodyear gumival, a legelső, USA-ban alapult cipő cégtől, A. Eaton  cégétől. A 80-as években bejött a nagy futócipő boom, egyre drágább fejlesztésekkel. Az Etonic Quasar reklámjában „Fogd a pénzt és fuss” felirattal  60 dolláros árért igérte, hogy 1999-ig nem fog senki jobb futócipőt gyártani ennél. Ma pedig vintage sneakerként is igazi exkluzív  utcai retro brand lett.

etonic

22. KARHU Fulcrum Star – 1986

A legendás amsterdami high-end dizájner boltban, a Laundry Industry-ban láttam először ezt a finn sneakert. Kanye West is hordta már. Amit ő hord, az vagy befutott már, vagy be fog futni. Pedig a KARHU egy igazi, régi intelligens fejlesztésekkel bíró  finn márka. A Karhu híres “Fulcrum Technoloiáját”, a Jyväskylä Egyetemmel fejleszették a 80-as években. A cipő így futótechnológiailag is elismert volt, és a Runner World is díjazta. A Karhu-tegyébként 1916-ban alapították, finnül medvét jelent – 1920-ban lett Karhu a neve. A finn olimpiai csapat hivatalos beszállítója.

karhu

21. Nike Air Max 1 – 1987

Az Air Max 1 történelmi pont a Nike brandnek és a teljes sneakerkultúrának. Szerintem ez a cipő  azért  is fontos, mert sok új modell erre épült, bár  már nem olyan kult, már elég tömeges cipő lett. Tinker Hatfield-et a  párizsi Pompidou Center inspirálta.  Az Air Technology-kapcsán a cipőn lévő talphoz úgy választotta a színeket, hogy ahol a levegő látható, ott rikitó neon szín legyen, hogy magára vonja a figyelmet.

nike-airmax1

20.   New Balance 1500 – 1989

Miért hordott  Steve Jobs New Balance-et ? Azért mert ez az egyetlen USA-ban gyártott cipőmárka. Persze, ebből is volt botrány, amikor támadták őket, vajon ez mennyire igaz.  A New Balance eredetileg tűzoltóknak és rendőröknek talpbetét gyártó cég volt. Az alapító tanulmányozta a három “ujjon” szaladgáló csirkéket az udvaron, és ezt a három ponton támaszkodó pózt, amit a csirkéknél figyelt meg, belevitte a betétekbe. Ez volt a new balance. Az 1500-aso m volt Clinton kedvenc futócipője.  Minden elnök ezt hordta, és külön Obama modell is volt. Obama még 2016 decemberében aláírt egy szerződést a New Balance-szel a US Military részére. Meg akarták tartani az új elnökhöz, Trump-hoz is a jó kapcsolatokat, és amikor errőb beszéltek, az emberek elkezdték kikukázni a New Balance-eket és  persze erről posztolgatni.

newbalance

19. Reebok Pump – 1989

A felpumpálható Reebok kosárcipő addig nem tudott áttörni, amíg 1991-ben, Domonique Wilkins egy Boston Celtic játékos, az NBA hivatalos zsákoló contestjén, amikor pályára lépett, a közönség előtt felpumpálta a cipőjét, majd megnyerte. Ezzel beindult a PUMP sorozat különböző sportágakban és színekben.Reebok-Pump

18. Nike Air Huarache Light  Stüssy co-branding – 1991

A Huarache starter modelljét a legendás Tinker Hatfield tervezte, a vizisí neoprém anyagai inspirálták.  Senki nem jósolt neki jövőt,  és az alacsony előrendelések miatt félbe akarták hagyni a projektet. Az eredeti verzión még csak Nike logo sem volt. Mindez megváltozott, amikor egy new- yorki nagykereskedő a New York Marathonra lerendelt egy nagyobb mennyiséget, amit az utolsó párig el is adott. Amikor egy éve megláttam, azt gondoltam, ez egy teljesen új, futurisztikus Nike. El sem tudom képzelni, akkoriban, 1991 milyen jövőt idéző lehetett. A Huarache új nagy áttörése akkor következett, amikor a Stüssivel, az exkluzív amerikai streetwear márkával co-brandingelt. Ez volt az első alkalom, amikor egy streetwear márka egy cipőmárkával dolgozott össze.

huaRache-stussi

17. Adidas EQT Running Cushion – 1991

Ez  a cipő egy óriási fordulópont volt az Adidasnak. Részben azért, mert ezzel a cipővel debütált az akkoriban új logo (a három csík), de azért is, mert ezzel az új EQT-vel új víziót tudtak maguknak teremteni, hogy komolyan vegyék az Adidast, mint  valódi futócipőt.  Az  akkoriban a színességéről híres ZX sorozatot itt leváltották az EQT-ra.

.adidas-equipment-running-cushion-1992

16. Vans Half Cab – 1992

Ez volt az első cipő, amit az emberek találtak ki, és utána egy cég gyártotta le. Még 1989-ben kihozták a Vans Caballero-t, az volt az első cipő, ami gördeszkásról lett elnevezve. A fiatalok később, amikor az utcára is kikerült a gördeszkázás a rámpákról, elkezdték levagdosni a Cavellero  cipők tetejét, és erre volt a válasz a VANS-tól  az eredetileg is “half” “cab”.

vanshalfcab

15. Nike Air Max Plus – 1998

A sikeres Air Max 95 és 98 után ez a sneaker az egyik legsikeresebb eredménye a Nike 1990-es években lejátszódó kisérletezésének. Az Egyesült Államokban nem aratott nagy sikert, de Európában, főleg Angliában nagyon is eredményes volt az Air Max Plus. Ő lett a késői 90-es évekbeli londoni garage zenei korszaknak az egyik legfőbb ikonja. Emellett a graffity kultúrában is nagy szerepet játszott. A St Pauli hip-hop graffitiy bandának, “187 Strassenbande”-nak védjegye.

airmaxplus

14. Nike Air Yeezy – 2009

Nike Air Yeezy-t, a Kanye West kollaborációs sneakert  1.000 dolláros áron dobták piacra. Ilyen drága sneaker kalandja volt már Kanye-nek, a világhírű rappernek. Csinált ő már special editiont a Louis Vuitonnak, és Guiseppe Zanotti-nak, ahol a közös sneaker szintén elég drágán, 5887 dollárért volt kapható.  A Nike Air Yeezy után aztán Kanye egy látványos fél real youtube kampány, kis szitkozódás és  egy beef kezdeményezés kiséretében hangosan átment az Adidashoz, ahol a Yeezy sorozatot továbbfolytatta. Igy a Yeezy név továbbél,  az Adidas folytatta Kanye-val az együttműködést.

nike-air-yeezy

13. Premiata Lucy Fluo – 2011

A Premiata dizájn és minimalizmus egyben. Egy céljuk van, hogy megmutassák, hogy lehet sportcipő könnyed és elegáns, avantgarde és tradícionális.  Az egész világon csak a legelegánsabb független boltokban kapható.

premiata

12. Nike Tennis Classic AC Museum X Clot – 2012

Ez a gyönyörű kézzel festett ezüst Nike és a CLOT streetwear márkával közös fejlesztés. A piros varrás a kínai jó szerencse szimbóluma, és azt remélik, 50 év múlva ez valódi vintage darab lesz.

nike-clot-museum-tennis-classic

11. Golden Goose Deluxe Brand – 2013

Ha olyan  sneakert akarsz, amit nem mindenki ismer fel, ez az. Francesca és Alessandro egy házaspár, akik imádták a sneakereket és a művészetet. Az Off-White fashion márka designerével Virgil Abloh-val alapították 2000-be a GGDB-t, és már így nem is tudtak nem nyerni ezekkel a high-end  dizájner, street kicsit művészi vonulatú  cipőkkel. Újabb sikeres “csillagos” cipőmárka teljesen különböző sztorival.

 ggdb

10. Nike Roshe Run – 2012

Ezzel megcsinálta a Nike az elérhető árú,  saját fejlesztésű új Nike-t. Dylan Raasch a végső változatig 17 különböző talpat tervezett. Az volt a cél, hogy 70 dollár-ra tolják le az árat. Ők is a távolkelethez nyúltak. A Roshi, egy zen mesternek adományozható cím, az idős tanító címe. A talp a zen kertek köveit idézi. Végre van a Nike-nak a mi generációnkat megszólító saját fejlesztése.

nike-roshe-run

9. Adidas Yeezy  Boost 750 – 2013

Kanye West, az amerikai hip-hop zenész nagy médiabeef-fel átjön a Nike-től az Adidashoz, és áthozza a Yeezy márkanevet. Számomra ez “A” cipő, bár sajnos nincs nekem. A Triple black a legdrágább modell, 1200 USD körül van a resellben az ára.

 adidas-Yeezy-Boost-7503

8. Hender Scheme  – Air Jordan IV – 2014

Hogyan lehet  a sima Air Jordanaket, Adidas Superstarokat több ezer eurós cipőkké upgrade-elni ? A tervező, Ryo Kashiwazaki ezt úgy hívja: manual industrial products. Ez az, amit kézi munkával készít. Honnan máshonnan, Japánból indult a cég. Kashiwazaki a legismertebb klasszikus sneakereket a saját egyedi stílusában újratervezte és különleges anyagból legyártotta. Több ezer dollárért lehet őket megrendelni.

henderscheme-manualindustrial

7. Arkk Coppenhagen – 2015

A minimalis  skandináv életstílus  és építészet inspirálta az Arkk Coppenhagen alapítóit. .A mendemondák szerint a Nike is meg akarta venni, de nemet mondtak. Érthető is lenne, hiszen ez a márka eléggé hasonlít az Adidas Y3-ra, és az Arkk Coppenhagen-nel  a Nike a futurisztikus vonalát erősíthette volna…

arkk

6. Fear of God Military Sneaker – 2014

Jerry Lorenzo egy kicsit merész tervező. Igaz, azt mondja magáról, hogy nem is tervező, csak egy storyteller, egyserűen jól akarja magát érezni, azokban a ruhákban amiket csinál és megmutatni, ahogy élni szeret. 1000 dollár körüli kézi készítésű military snakereit már az előrendeléskor nagyrészt megveszik. Kanye, Rihanna, Beyoncé hordja a FOG-ot.

fear-of-god-new-military-sneaker-colorways-0-1

5. K1X – Patrick Moore – K1XPM – 2015

Ez  egyike  a drága limited edition-öknek. A kosárlabda és streetwear márka K1X és a német designer Patrick Mohr együttműködése hozta a K1XPM-et. Összesen 150 db van belőlük színenként , és kézzel készítik őket Olaszországban. Patrick Mohr, kicsit merész német designer,  a berlini Fashion Week-en volt már, hogy valódi hajléktalanokat küldött a kifutóra a kollekciójában.

patrickmohrk1xpmshowmercedesbenzfashioneegiegrkzptx

4. Sciuscert Pelle Nera – 2016

Jönnek az új tervezők. Két firenzei dizájner, Stefano Cattan és da Dino Cervellini márkája ez. Erről a cipőről nincs mit mondani. Éljenek a crossover megoldások sok izléssel és visszafogottsággal.

sciuscert

3. Adidas Futurecraft 3D – 2016

Sok gyártó beszélt már arról, hogy megcsinálják a sorozatgyártású 3D nyomtatott sneakert. Az Adidas lett az első ebben.
December óta New York City, London és Tokyo boltjaiban  kapható 333 dollárért a Futurecraft 3D.
A Yeezy óta az Adidas mester abban, hogyan verje fel a cipők árait. Az Ebay-en már a 3D printelt Adidas ára is 3-4000 dollár.

adidas-futurecraft-3d-0

2. Pharrel X Adidas NMD “HUMAN RACE” – 2016

Pharrel Williams amerikai zenei producer és az egyik legbefolyásosabb popsztár. Kanye West mellett ő az egyik  celeb, aki benne van a cipő businessben.  Ez a modell már elmegy  a sock-style cipők irányába. Az alap, a sima NMD elvileg limitált, de resellben a kétszázeurós ár a többi limitált cipőhöz képest elérhető árú. A Human Race feldobta az NMD-t. Pharrell azt mondja, hogy a régi amerikai eredet, kultúra, az őslakók hatottak rá a névnél és a stílusnál. A cipőn nincs feltűnő Adidas logo. A “hu” és a “rac” felirat emlékeztethez a Nike Huarache sztorira. Ők a régi inka cipőket emlegették.

adidashumanrace


1. Y3 – Zazoo High – 2017

És egy betekintés az Y3 2017/2018-as kollekciójába. Y3 Zazoo High, ez nem egy továbbfejlesztett modell, hanem teljesen új Y3. Yohsi imádja a sci-fi-t és a horrot, és ezt szívesen bele is viszi a cipőibe. Az Adidas és Yoshi kollaborációja 2003 óta létezik.  A kollaboráció neve Y3. Az Y Yohsyé, a 3 az Adidasé.  Yohji Yamamoto egy zseniális japán divat dizájner, és egyben jogász. Az Adidassal az együttműködésével a design, az innováció, a kézművesség értékeit hozták be, és így a sportcipők új kategóriáját csinálták meg. adidas-y-3-zazu-high

Elnézést minden olyan tiszteletre méltró brandtől, mint a Puma, Pony, Kangoroo, Philipp Model vagy az Under Armour, akik nincsenek itt, de nagyot alkottak. Hogy melyik sneaker illik hozzád, amit lehet, hogy nem is ismersz, és nem fake-e amit hordasz, ennek a felismeréséhez kellenek a sneakerheadek.  #godblesstinkerhatfield

nike-whos-daddy

Szerző: Trunk Tamás

 

 

4. Sciuscert Pelle Nera – 2016

Jönnek az új tervezők. Két firenzei dizájner, Stefano Cattan és da Dino Cervellini márkája ez. Erről a cipőről nincs mit mondani. Éljenek a crossover megoldások sok izléssel és visszafogottsággal.