Kategória: Aktuális.

Az elmúlt évben, a magyar kormány határozott lépéseket tett az ügyben, hogy ellenőrzést gyakoroljon a magyarországi sajtón. Ennek egyik lépéseként bevezette a hirdetési bevételek után fizetendő reklámadót, amelyet legnagyobb arányban Magyarország legnézettebb kereskedelmi csatornája, az RTL Klub (tulajdonosa a német Bertelsmann) köteles megfizetni. – írja cikkében a Business Week.

Válaszlépésként a csatorna esti híradója egyre agresszívabban és kritikusabban tudósít a kormány politikájával kapcsolatban, a Fidesz politikusai pedig folyamatosan az ellenzék pártolásával vádolják őket. “Úgy vélik, ellenzéki híradót sugárzunk, de ez nem így van. A híreink függetlenek.” – mondja a vádakra reagálva Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója.

A cikk hozzáteszi, hogy a televízió hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, de ennek ellenére a felső adókulcsot tovább emelték (50 százalékra). Az igazgató becslése szerint az RTL az adó 90 százalékát fizeti be, majd hozzáteszi, hogy amennyiben az adó a jövőben is marad, akkor az lenullázza a társaság nyereségét.

“Ez nem Oroszország vagy Mexikó, de jobb félni, mint megijedni.” – mondja a Businessweek-nek Dirk Gerkens, akit már több alkalommal megfenyegetek, amelynek következtében családját el is költöztette az országból.
(BrandTrend)