Kategória: Aktuális.

Míg az előbbi esetben a nagyobb családok jelenléte a jellemző, az óév búcsúztatására rendszerint idősebb párok, illetve több családból álló baráti társaságok érkeznek a szállodákba.

Bikal-Puchner

Bár azt feltételezhetnénk, hogy ebben az időszakban kevesen indulnak útnak és a szállodai szobákat javarészt rokonlátogatásra érkező külföldiek veszik ki, nem is tévedhetnénk nagyobbat. A maiUtazas.hu partnere, a Puchner Kastélyszálló értékesítési vezetője, Weich Anikó szerint egyre több magyar család dönt úgy, hogy megszabadulnak az otthoni házimunkával járó stressztől és valamilyen szállodai szolgáltatást vesznek igénybe.

„Egyre erősebb a trend, tavaly ilyenkor még voltak szabad szobák, idén azonban már teljesen be vagyunk táblázva a karácsonyi szezonra” – mondta Weich Anikó. „A szilveszteri időszakra is 70 százalékos a foglalás, ez szintén javuló tendenciát mutat a tavalyi évhez képest.”

cserkeszőlői Aqua-Spa Konferencia és Wellness hotel

Hasonlóan látja a helyzetet Gál Bertalan, a cserkeszőlői Aqua-Spa Konferencia és Wellness hotel igazgatója is: „A tavalyi évhez képest az egész évünk lényegesen jobbnak mondható! Ez a karácsonyi-szilveszteri időszakra is igaz. Bár tavaly is mindkét időszak telt házzal üzemelt, idén jóval hamarabb foglaltak a vendégek, így már hónapokkal előre láttuk, hogy sikerül hozni a tavalyi számokat az ünnepi időszakban is” – magyarázta a szakember.

Apollo Thermalhotel

„El kell találni a megfelelő egyensúlyt a karácsonyi-szilveszteri csomagok árazásánál” – tette hozzá Csire Sándor, a hajdúszoboszlói Apollo Thermalhotel értékesítési vezetője. „Azok a szállodák csinálják jól, ahol nem foglalják le az összes szobát idő előtt, de nem is marad üres szoba az ünnepi időszakban. Ez azért is fontos, mert a szilveszteri csomagoknál sok esetben a repülőjegyeknél is megszokott „yield management” elvét követve változnak az árak. Vagyis, minél később foglal valaki, annál drágábban veheti igénybe a szolgáltatásokat, ez pedig üzleti szempontból nem rossz.”

A megkérdezett szakemberek egyhangúan úgy látják, hogy az ünnepi időszakban inkább a belföldi turizmus élénkül fel, ritka a külföldről érkező vendég. A keleti országrészben azért előfordul, hogy a határon túlról, főleg Romániából érkeznek családok, vagy nagyobb társaságok is, bár ez utóbbi inkább a szilveszteri időszakra jellemző. Gál Bertalan kiemelte még az évzáró rendezvényeket, karácsonyi partikat, amelyeket jellemzően környékbeli cégek rendelnek meg.

A maiUtazás.hu körkérdése szerint a karácsonyi, szilveszteri időszakban a legtöbb szálloda speciális menükkel, az ünnepekre jellemző étel- és italkülönlegességekkel készül a vendégek fogadására. Mivel ilyenkor jellemző a teltház, kevesebb kapacitás marad a karácsonyi ebédet-vacsorát szállodában vagy étteremben tervező családok kiszolgálására, ezért érdemes időben tájékozódni a lehetőségekről.
(BrandTrend)