Kategória: Aktuális.

A vasárnapi nyitva tartás kérdését a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szakmai kérdésként kezeli, és bevezetése esetén a pártoktól függetlenül népszavazást kezdeményez – mondta el Demján Sándor, a szervezet ügyvezető elnöke az Európai Kereskedelem Napja alkalmából megrendezett ünnepségen.

Demján Sándor

„A 2015-ös évre vonatkozólag a kereskedelem életét alapvetően befolyásoló javaslatok, felvetések láttak napvilágot, így az Európai Kereskedelem Napján nem teljes az öröm” – fogalmazott a szakmai ünnepen megtartott nyitóbeszédében Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke a tervezetekről szólva példaként említette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj témáját, a szabad vasárnap felvetését és a cafeteria kérdéskört is.

Krisán László

Hozzátette: a kereskedelem az a szektor, amely Európában 30 millió, Magyarországon pedig 537 ezer munkavállalót foglalkoztat, a hazai GDP 12-13 százalékát adja, ezzel pedig a legnagyobb ÁFA befizető a magyar gazdaságban. „Ez a szektor kiemelt figyelmet érdemel” – fogalmazott Krisán László. Az elnök emlékeztetett: az elmúlt időszakban a kereskedelem több sikeres, produktív tárgyalást folytatott a kormányzattal, példaként említette ezen a ponton a pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat. „Ezt a párbeszédet érdemes és szükséges lenne fenntartani” – tette hozzá Krisán, és jelezte, hogy bízik abban, hogy újrakezdődnek a szakma és a gazdasági kormányzat közötti konzultációk. 

Az NGM a párbeszéd folytatásában érdekelt

„A kormány munkájának eredményeképp a gazdasági növekedés beindult, az infláció alacsony szinten maradt, a bérek viszont növekedni kezdtek. Mindezen kedvező hatások együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy a kiskereskedelem is növekedésnek indult” – fejtette ki beszédében Gondos Judit. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szerint a lakossági fogyasztás mára tartós növekedésnek indult, amely meglátszik a kereskedelem eredményességén is. Az államtitkár hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett a kereskedelemmel történő párbeszéd további folytatására, és kijelentette, hogy bízik abban, hogy a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kompromisszumos megoldás születhet. 

Demján: egyenlő versenyfeltételek kellenek

„Az Európai Kereskedelem Napja olyan esemény, amelyen ünnepeljük a szektor dolgozóit, akik nap mint nap, hétfőtől vasárnapig azért tevékenykednek, hogy kényelmesebbé tegyék életünket” – jelentette ki az ünnepségen megtartott beszédében Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke a kereskedelmet méltatva kitért arra is, hogy a szektor a legnagyobb ÁFA befizetőként mindig a legális működésben volt érdekelt. „A pénztárgépekkel kapcsolatos változás nagy előrelépést jelentett, de még mindig van feketegazdaság, amely ellen a küzdelmet folytatni kell” – fogalmazott.

A napirendre került vasárnapi kötelező zárva tartásról szólva Demján Sándor elmondta: „a VOSZ álláspontja mindig az volt, hogy olyan országban érdemes élni és vállalkozni, ahol a verseny feltételei egyenlőek. Nem lehet olyan differencia, amely a méretet veszi alapul, nem lehet egy közterhet egyik évről a másikra hatvanszorosára emelni”, utalva az élelmiszerlánc-felügyeleti díj lehetséges változására. Demján szerint a vasárnapi nyitva tartás jól megfér a hittel, példaként a katolikus Lengyelországot említette. Megerősítette azt is, hogy a VOSZ népszavazást kíván kezdeményezni arra az esetre, ha a vasárnapi nyitva tartást tiltó rendelkezést elfogadják. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem ideológiai, hanem szakmai kérdésként kezelik az ügyet, egyben felszólította a pártokat, hogy maradjanak távol a kezdeményezéstől.

Az ügyvezető elnök ugyanakkor elismerte: a kormány nagy eredménye, hogy pénzügyi konszolidációt teremtett, ez lehet ugyanis a növekedés alapja. Ez azonban csak akkor vezethet eredményre, ha a kormány nem riasztja el a külföldi befektetőket és a hazai vállalkozókat – tette hozzá. Demján szerint az egyenlő versenyfeltételek melletti bővített újratermelés eredményezhet csak tartós növekedést.
(BrandTrend)