Kategória: Aktuális.

Ennek keretében a Facebook és az Ericsson, az XL Axiatával együttműködésben, szimulált Facebook alkalmazáshasználati esetek felhasználásával új módszertant dolgozott ki a végponttól végpontig terjedő hálózati teljesítmény mérése és növelése érdekében. A közös projektben megvalósított, az egész hálózatra vonatkozó optimalizálás eredménye az alkalmazáslefedettség akár 70%-os javulása.

Chris Daniels, az Internet.org (Facebook) alelnöke kijelentette: „Az ebben a tanulmányban ismertetett módszertan segítségével a hálózati teljesítmény növelésére irányuló modellt dolgoztunk ki, amelyet a mobilhálózat-üzemeltetők az egész világon alkalmazhatnak. Ennek segítségével hatékonyabban használható ki a meglévő hálózati kapacitás és az erőforrások, ami kulcsfontosságú a kapcsolódási szakadék áthidalását célul kitűző missziónk sikere szempontjából”.

Indonéziában a felhasználók 75%-a 2G GSM/EDGE hálózathoz csatlakozik, habár az ország a világ negyedik legnagyobb Facebook felhasználói bázisával rendelkezik. A változó piaci realitásokat tükrözi az XL Axiata hálózata, amelyben az adatátviteli forgalom 2013-ban 142%-kal nőtt. Az XL Axiata becslései szerint az üzemeltető 62,9 millió előfizetőjének több mint fele adatátviteli felhasználó, és többségük használja a Facebookot.

Az XL Axiatával együttműködésben a Facebook és az Ericsson a végponttól végpontig terjedő hálózati teljesítmény mérésére és javítására szolgáló, új módszertant dolgozott ki. A közös projektben szimulált Facebook alkalmazáshasználati esetek segítségével és tesztkliens használatával keretrendszert hoztak létre a felhasználók által érzékelt fő teljesítménymutatók (KPI-ok) értékeléséhez, majd ezeket megfeleltették a hálózati statisztikáknak. E folyamat során a teljes hálózatban azonosították és megcélozták a felhasználókat érintő problémákat. Az ennek eredményeképpen elért optimalizálás akár 70%-kal is képes növelni az alkalmazáslefedettséget:

– A három másodpercen belül létrehozott csatlakozások száma akár 70%-kal növekedett;
– A tartalom eléréséhez szükséges idő akár 70%-kal csökkent;
– A feltöltési idő akár 50%-kal javult

Johan Wibergh, az Ericsson hálózatokkal foglalkozó üzletágának ügyvezető alelnöke és vezetője kijelentette: „A mobilitás átalakítja az emberek életét és a vállalatok működését. Az Ericsson jövőképe a hálózatba kapcsolt társadalom, ahol minden személy és iparág képes elérni teljesítőképességének határait. Ez összhangban van az Internet.org céljaival. Az Ericsson legújabb közös projektje a Facebookkal, amelyben együttműködtünk ügyfelünkkel, az XL Axiatával, jelentősen hozzájárult az alkalmazáslefedettség – azaz a felhasználó szempontjából vizsgált hálózati teljesítmény – megértéséhez, méréséhez és fejlesztéséhez”.
(BrandTrend)