Kategória: Aktuális.

A piacvezető online biztosításközvetítő cég adatai szerint az idei év folyamán fokozatosan emelkedett az átlagdíj. A jelenlegi átlagos díjszint annak ellenére tart a tavaly ilyenkor mért érték közelében, hogy az akkori 29 százalékhoz képest 35 százalékra nőtt a jóval alacsonyabb átlagdíjú évfordulós kötések aránya.

Személyautók kgfb-indexe (2014. szeptember 30-ig) Forrás: netrisk.hu/kgfb-index.html

Szemelyautok kgfb-indexe

„A kgfb-index folyamatosan felfelé araszolva immár több mint 16 százalékpontot emelkedett január eleje óta, és az idei csúcsát szeptember végén érte el – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Kijelenthető tehát, hogy a kgfb-átlagdíj tartósan emelkedőpályára került, amelyről várhatóan a közeli jövőben sem tér le. Minden jel arra utal, hogy az év végi kampányban érintett autósok zöme szintén magasabb díjra számíthat majd tavalyhoz képest.”

Továbbra is átlagosan másfélszeres díjon kötnek kötelezőt a  tulajdonjogszerzés miatt szerződők (azonnali kötések), mint azok, akik a szerződésük évfordulóján döntenek arról, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál, vagy máshová szerződnek. Míg az előbbiek átlagdíja szeptember végén 25 000 forint volt, az utóbbiak 16 800 forintos éves díj mellett kötöttek szerződést.

Másfélszeres különbség az azonnali és az évfordulós kötések átlagdíja között

Masfelszeres kulonbseg az azonnali es az evfordulos kotesek atlagdija kozott

Személyautó-kategóriánként  nagyon eltérő  módon jelentkezik a díjemelkedés. Elsősorban a 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autók átlagdíja növekedett, itt alacsonyabb kártörténeti besorolás mellett több mint harmadával nőttek a díjak tavaly januárhoz képest. A legjobb kártörténeti besorolású autók átlagdíja ugyanakkor minden kategóriában átlag alatt emelkedett.

Aktuális átlagdíjak és a változás mértéke a teljesítmény és a kártörténeti besorolás szerint (2014 szeptemberének utolsó hete) Forrás: Netrisk.hu

 

A0

B10

 

Átlagdíj

Változás (%)

Átlagdíj

Változás (%)

Kiskategória (-75 kW)

23 615 Ft

+6,97 %

10 425 Ft

+3,83%

Középkategória (76-150 kW)

31 459 Ft

+13,34%

12 770 Ft

+1,79%

Nagykategória (151- kW)

41 642 Ft

+38,16%

15 646 Ft

+12,76%

 

„Az eddigi tendenciák is megerősítik azt az általános piaci várakozást, hogy a biztosítók az év végi kampányban óvatosan ugyan, de emelni fogják a díjaikat – jelzi előre Sebestyén László. – Drasztikus változásokra ugyanakkor nem számítunk, mivel a kgfb a leginkább díjérzékeny biztosításfajta.”

A piaci szereplők szerint a díjemelés immár szükségszerű, mivel az elmúlt években kritikus szintre emelkedtekt a károkkal kapcsolatos költségek. Mivel  az autósok több mint fele eleve nem érintett a novemberi kampányban (mindazokról szó van, akik 2010 január elsejét követően vásároltak autót, így a vásárlás dátuma szerint, év közben válthatnak kötelezőt), immár nem kell tartani attól, hogy egy mérsékelten magasabb díj hatására esetleg tömegek hagyják el az adott biztosítót.
(BrandTrend)