Kategória: Aktuális.

A hirdetők és az ügynökségek részéről egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a jelenleg jellemzően hagyományos módon értékesített prémium weboldalakon is lehessen felületeket vásárolni programozott rendszereken keresztül.

A három hazai médiacég felismerve, hogy a digitális médiaköltések egyre nagyobb része folyik keresztül automatizált rendszereken és ez elsősorban a nemzetközi közvetítő szereplőknek kedvez, határozott lépésre szánta el magát. A magyar programozott piactér elindítását az a tapasztalat is indokolja, hogy a programozott értékesítés komoly szakértelmet és befektetést igényel a tartalomszolgáltatóktól, a hirdetői oldalon pedig problémát jelent a nem megfelelő elérés és a programozott rendszereken keresztül vásárolható felületek egyenetlen minősége.

A három médiacég ezzel a kezdeményezéssel a hazai tartalomszolgáltatói piac valamennyi szereplője számára, azonos feltételek mellett kívánja megteremteni a hatékonyabb felületértékesítés lehetőségét, ezzel elősegítve a hazai tartalomszolgáltatók versenyképességét.A HOPPex a csatlakozó tartalomszolgáltatóknak a programozott értékesítés lehetősége mellett operatív támogatást is nyújt majd, a hirdetői oldal számára pedig hatékony vásárlási lehetőséget fog biztosítani, mivel már a három portfólió látogatottságának köszönhetően is több mint 85%-os eléréssel rendelkezik a magyar internetezők körében.

„Az IAB Adex adatai szerint 2009 óta 16%-kal csökkent a magyar szereplők részesedése a display költésekből. A Hungarian OmniPublisher Programmatic Exchange elindításával nem kisebb kihívást vállalunk fel, mint hogy az összefogás erejével, fenntartható módon biztosítsuk a display hirdetési piac magyar szereplőinek versenyképességét.” – mondta Vaszily Miklós, az Origo vezérigazgatója.

„A HOPPex létrehozásával egy széles eléréssel rendelkező exchange indul el, ami tartalomszolgáltatók felületeit aggregálja, így egyszerre tud hatékonyságot és egyedülálló márkabiztonságot nyújtani a programozott vásárlás iránt érdeklődő prémium hirdetőknek. A piactéren belül a real-time bidding (RTB) mellett természetesen a programozott vásárlás egyéb formái is elérhetőek lesznek.” – fejtette ki Ziegler Gábor, a CEMP ügyvezető igazgatója.

„Az elmúlt években Nyugat-Európában és a környező országokban is láthattunk példákat kiadói piacterek indulására. Meggyőződésünk, hogy a HOPPex elindítása jelentős pozitív változásokat fog hozni a magyar online hirdetési piac egésze számára.” – foglalta össze Varga Zoltán, a Central Médiacsoport vezérigazgatója.

A Hungarian OmniPublisher Programmatic Exchange az esetlegesen szükséges engedélyek beszerzését követően várhatóan 2015 elején kezdi meg működését, és egy rövid tesztidőszak után a felületeiket programozottan értékesíteni kívánó magyar tartalomszolgáltatók előtt is megnyitja a csatlakozás lehetőségét.
(BrandTrend)