Kategória: Aktuális.

Fenntarthatóbb működést és az ügyfelek számára is kedvezőbb üzleti konstrukciót tesz lehetővé a T-Systems Adatközpontjában megvalósított fejlesztés. A 2010-ben megkezdett folyamatot lezáró eseményen, 2014. szeptember 30-án Ragoncsa Géza, a vállalat vezérigazgató-helyettese elmondta: a fejlesztések eredményeként Közép-Európa legnagyobb adatközpontja már a fejlesztés első fázisát követően 1,3 millió kilowattórát takarít meg évente, amely ötszáz átlagos háztartás éves energiafogyasztásának felel meg. A teljes rekonstrukció összes megtakarítása várhatóan megközelíti a 3 millió kilowattórát.

Ragoncsa Géza, a T-Systems Magyarország infokommunikációs megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a cég legtöbb szolgáltatásának alapját a budapesti adatközponti infrastruktúra adja, ezért a létesítmény fontos része annak a hosszú távú, tudatos építkezésnek, amely mentén a havi díjas szolgáltatásait és felhő-képességeit fejleszti a T-Systems Magyarország. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a fejlesztési folyamat eredményeként az adatközponti infrastruktúra rendszereinek működése a napjainkban egyre fontosabb alapelv, a fenntarthatóság jegyében még inkább kiszámítható és tervezhető szolgáltatást biztosít.

2010-ben a vállalat több lépcsős energiahatékonysági beruházásba kezdett, amelynek keretében sor került többek között a létesítmény beltéri klímarendszerének korszerűsítésére, a kültéri folyadékhűtő-rendszerek cseréjére, valamint a külső teljes csőrendszer rekonstrukciójára is. Az összes lényeges részegység, többek között a szivattyú-hálózat cseréjét követően az energiahatékonyság jegyében az üzemeltetési paraméterek és folyamatok is átalakításra kerültek.

Az Adatközpont már az elmúlt évtizedben bizonyított műszaki színvonalának továbbfejlesztésére is sor került az oltórendszer áttervezésével, majd üzembe állításával: megvalósult a teljes körű, megkétszerezett védelem. Oltást követően a nitrogéngázt tároló palackok cseréje során továbbra is megfelelő mennyiségű bevethető készülék vigyázza az ügyfelek értékeinek biztonságát. A fejlesztések során az Adatközpont végig biztosította a működés folyamatosságát, bizonyítva, hogy gondos tervezéssel, körültekintő kivitelezéssel hogyan oldható meg egy komplex rendszer újjászületése az ügyfelek és szolgáltatások fenntartása mellett. Az energiahatékonysággal összefüggő fejlesztések a T-Systems Magyarország Adatközpontjában 2010 óta egységes, auditált keretrendszerben zajlottak: még a vonatkozó EU-s szabvány hatályba lépése előtt alakította ki a vállalat energiairányítási rendszerét, amelyet a vonatkozó uniós szabvány (ISO 50001) életbe lépésével elsőként verifikált Magyarországon.

A budapesti Adatközpontban minden ügyfél fogyasztása is külön-külön nyomon követhető. Az energiairányítási rendszer a fenntarthatóbb működés mellett lehetővé teszi azt is, hogy az Adatközponton keresztül igénybe vett felhő alapú szolgáltatások – beleértve a kolokációs és hoszting szegmenseket is – ne a szerverek által elfoglalt alapterület, hanem az elfogyasztott villamos energia alapján kerüljön elszámolásra, ami minden szempontból rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldást jelent az ügyfeleknek.

A VIII. kerületi Asztalos Sándor utcában található Adatközpont monitoring-rendszerének részét képező mérőrendszer egyszersmind a további fejlesztések kiindulópontjául is szolgált, hiszen az energiahatékonysági fejlesztéseket a mérőrendszer által feltárt információk tették lehetővé. A fejlesztéseket a Virtuális Erőmű Program két díjjal is elismerte: 2013-ban az Adatközpont megkapta az Energiahatékony Vállalat-díjat, 2014-ben pedig az Energiatudatos Vállalat-címet is.
(BrandTrend)