Kategória: Aktuális.

„Történelmi pillanat és fontos stratégiai lépés az Electrolux Csoport számára, amellyel vállalatunk globális piaci pozíciója új szintre emelkedik. A GE prémium, magas minőségű háztartási készülékei jól kiegészítik saját ikonikus márkáinkat, és így erősítik az Electrolux észak-amerikai piaci jelenlétét” – kommentálta a felvásárlás bejelentését Keith McLoughlin, az Electrolux Csoport elnök-vezérigazgatója. „A felvásárlás, amely az eddigi legjelentősebb az Electrolux Csoport történetében, jól mutatja a háztartási készülék üzletág melletti elkötelezettségünket, emellett lehetőséget biztosít innovációs és növekedési befektetéseink felgyorsítására.” – tette hozzá a vállalatcsoport vezetője.

„Az Electrolux választása a legjobb üzleti döntés, amit vásárlóink, fogyasztóink és dolgozóink érdekében hozhattunk. A GE munkatársai, márkái, termékei és szolgáltatásai illeszkednek az Electrolux Csoportéhoz és a vállalat észak-amerikai növekedési céljaihoz.” – reagált a felvásárlásra Jeff Immelt, a GE ügyvezető igazgatója.

A GE háztartási készülék üzletága hűtőszekrényeket, fagyasztószekrényeket, sütőket és főzőlapokat, mosogatógépeket, mosó- és szárítógépeket, légkondicionálókat, vízszűrő rendszereket és vízmelegítőket gyárt és értékesít. Bevételeinek 90 százaléka észak-amerikai értékesítésekből származik. Forgalma 35 százalékát sütők és tűzhelyek, 25 százalékát hűtőgépek, 20 százalékát mosó- és szárítógépek, 10-10 százalékát mosogatógépek és kényelmi készülékek adják. A GE saját disztribúciós és logisztikai hálózatot üzemeltet, kilenc gyárában 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Székhelye a Kentucky állambeli Louisville-ben van.

A felvásárlással az Electrolux tulajdonába kerül a mexikói készülékgyártó vállalat, a Mabe 48,4 százalékos részvénycsomagja is. A GE és Mabe 30 éven át vegyesvállalatként működtek Mexikóban, ahol a Mabe fejlesztette és gyártotta a GE készülékkínálatának egy részét.

A GE háztartási készülék üzletága 2013-ban 5,7 milliárd dollár forgalmat bonyolított. Az EBITDA a Mabe részvényekkel együtt elérte a 390 millió dollárt.

A GE háztartási készülékek üzletág akvizíciója jelentős lépés az Electrolux azon céljának eléréséhez, hogy a világ legjobb háztartási készülékgyártója legyen, mind a vásárlók, mind a részvényesek, mind az alkalmazottak megítélésében. A GE felvásárlásával a vállalatcsoport nem csak megfelelő pénzügyi alappal fog rendelkezni ahhoz, hogy fejlesztéseit, növekedését és versenyképességét fokozza, de a GE meglévő kutatás-fejlesztési kapacitására, mérnöki bázisára, értékesítési láncára és vevő szolgálatára is építhet.

Az Electrolux és a GE termékportfóliójának egyesítése erős növekedési alapot teremt az észak-amerikai piacon, és biztosítja a vásárlók jobb kiszolgálását. A GE készülékek jól kiegészítik azokat a márkákat, amelyekkel az Electrolux az Egyesült Államokban jelen van. A vállalatcsoport éppen ezért hosszú távú licence megállapodás keretében biztosította magának a GE márkanevek használatának jogát is.

„A GE háztartási készülékek üzletág jól szervezett gyártással, a kutatás-fejlesztés, a mérnöki munka, az értékesítés és a vevő szolgálat területén pedig erős kapacitással bír, így az Electrolux nagyon várja a két vállalatcsoport tehetséges és hozzáértő munkaerejének egyesítését.” – emelte ki Keith McLoughlin.

A két vállalat összeolvadásából adódó szinergiák várhatóan évi mintegy 300 millió dollár összegű működési költségmegtakarítást eredményezhetnek, melyek jelentős része a beszerzés, a logisztika, a gyártás és a márkaépítés területén realizálódhat.

A két vállalat 2013-as évre kalkulált együttes forgalma eléri a 22,5 milliárd dollárt, az EBITDA 1,5 milliárd dollár. A két vállalatcsoport alkalmazottainak száma együttesen mintegy 73 ezer fő.

Az akvizíció véglegesítéséhez még versenyhivatali hozzájárulás szükséges. A 3,3 milliárd dolláros felvásárlási folyamat az Electrolux és a GE tervei szerint 2015-ben zárulhat le.

A felvásárlást az Electrolux a Deutsche Bank AG és a Skandinaviska Enskilda Banken AB által nyújtott áthidaló hitellel fedezi, melyet fokozatosan tőkepiaci, banki és részvény kibocsátási finanszírozással tervez kiváltani a vállalat.
(BrandTrend)