Kategória: Aktuális.

A magyar vonatkozású, előre nem látható események azonnali, helyszíni forgatását szolgáló Escher Károly-pályázat mostani fordulójában összesen kétmillió forint támogatást ítélt meg a testület – derül ki a hatóság közleményéből. A magyar pályázati rendszerben egyedülállóan gyors döntéshozatallal működő pályázati keretet olyan előre nem látható és előre nem tervezhető események rögzítésére lehet igénybe venni, amelyeket másképp nem ismerhetnének meg a televíziónézők.

Berta Enikő rendezi A nyolcezer éves ház címmel azt a történelmi ismeretterjesztő filmet, amely a Szolnok északi határában egy autópálya-építkezés előkészítésekor napvilágra került 16 ezer négyzetméternyi falu maradványainak megmentését dokumentálja. A régészeknek mindössze másfél hónap áll a rendelkezésére szeptemberig, hogy a leletekről gondoskodjanak: a többi között egy tűzvész által konzervált paticsfalról, presztízstárgyként értelmezhető díszes agyagbaltáról, Mátrából származó kőpengéről, nőiidol-töredékekről, sírokról.

Erdélyi Péter, a Médiatanács pályázati fordulójának másik nyertese cigánytémát jól ismerő újságíróként meghívást kapott Bánffyhunyad leggazdagabb cigány családjához, ahol augusztusban Picu bácsi lányának esküvőt tartanak. Az egyszeri és megismételhetetlen esemény filmes rögzítése lehetőséget ad arra, hogy a belső társas viszonyokat belülről mutassa meg a kamera, amelynek fő és egyben címadó témája a palotázás: a kalderás cigányok közössége hogyan lakja be a kirívóan díszes, de a hétköznapokon üres villáikat?

A nyertes pályázóknak vállalniuk kell, hogy a megjelölt témával részt vesznek a következő ismeretterjesztő filmes pályázati eljáráson, mert az Escher Károly-pályázat célja az azonnali forgatási munkálatokhoz való hozzájárulás, mint például e két film esetében is, amikor az élet történései azonnali dokumentálást igényelnek, így az utókor számára a filmes megörökítés révén megismerhetővé válnak a később már nem hozzáférhető értékek. A filmek teljes támogatására a Kollányi Ágoston-pályázaton lehet jelentkezni e-mailben folyamatosan a Médiatanács által a pályázatok lebonyolításával megbízott szervezeténél, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál a Médiatanács pályázati felhívásában rögzítettek szerint.
(BrandTrend)