Kategória: Aktuális.

Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az Ericsson már most elérte az 5 Gbit/s sebességet a vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiájának élő, vezeték nélküli bemutatóján.

Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és 5-ször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban elérhető, de mindez akár egy mobiltelefonban is.

Ezzel a sebességgel többé már nem az a kérdés, hogy mennyi idő alatt nézhető meg egy videó – ez másodpercek kérdése – hanem, hogy mit jelent ez az iparban, a társadalomban és a mindennapi életben: például több és jobb hálózatba kapcsolt gépjárművet a biztonságosabb utakon; okosabb okoshálózatokat; veszélyes környezetekben távolról, valósidejű HD videó-feed segítségével irányított nehézgépeket, és így tovább. Ha a 4G-vel bárki csatlakozhat, akkor az 5G-vel bármi csatlakozhat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A nem mindennapi bemutatót az Ericsson laborjában tartották, a svédországi Kistában, aminek többek között az NTT DOCOMO és az SK Telecom felső vezetése is szemtanúja volt.

Seizo Onoe, az NTT DOCOMO ügyvezetője a következőket nyilatkozta: „Az 5G jelentős teljesítményjavulást ígér a jövőbeni új alkalmazások támogatása érdekében, ez pedig mind a felhasználókra, mind az iparágra kihatással lesz. Nagy benyomást tett ránk, hogy az Ericsson már most bemutatta az 5G rádió-hozzáférési technológiákban rejlő valódi lehetőségeket”.

Az Ericsson 2014-es Mobilitási Jelentése átfogó pillanatképet ad az 5G előtti mobilvilágról és előrevetíti az 5G iránti kereslet hajtóerejét. A jelentés a mobil adatforgalom tízszeres növekedését jósolja 2013 és 2019 között, és az aktív cellás M2M eszközök számának három–négyszeres növekedését jelzi 2019-re. Az előre láthatólag 2020-ra kereskedelmi forgalomba is bevezetett technológia tehát nélkülözhetetlen lesz a növekvő hálózati igények kielégítéséhez

Johan Wibergh, a hálózatokkal foglalkozó üzleti egység vezetője kijelentette: „Az 5G a mobil hozzáférési és maghálózatokra egyaránt kihatással lesz, ezért az gyakorlatias és proaktív fejlődés biztosítása érdekében szorosan együttműködünk a vezető hálózatüzemeltetőkkel. A speciális rádiótechnológiák továbbfejlesztése az első kritikus lépés az 5G jövőjének megvalósításakor”.
(BrandTrend)