Kategória: Aktuális és Dizájn és innováció.

A Design Terminál májusban Smart City Lab Budapest elnevezéssel meghirdetett pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, melyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. A felhívásra mintegy 30 pályamű érkezett be. A jelentkezők a közlekedés-, víz- és városi zöld kategóriákban az érintett szolgáltatók, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, valamint a Főkert bevonásával és konzultációs segítségével pályázhattak. A bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség.

design terminal

A nyolc tagú szakmai zsűri három ötletet választott ki, amelyek megvalósításán a nyertes csapatok az elkövetkező hónapokban fognak dolgozni, projektenként maximum nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva. A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata egy gyors, digitalizált városi stoppoló rendszert álmodott meg. A zsűri a legjobb három közé választotta víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projektet, mely Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérül. Győztes lett városi zöld kategóriában a Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás, amely segítségével a városi zöldterületek fejlesztésébe közvetlenül bevonhatók a városlakók.

A magyar kreatívipar fellendítéséért felelős Design Terminál fő célkitűzéseinek egyike a kreatív iparágak és a város kapcsolatának erősítése, a kapcsolódási pontok és az együttműködések megtalálása.
(BrandTrend)