Kategória: Aktuális.

A Radoop alapjaira építve a felvásárló Magyarországra hozza teljes big data, azaz a nagy mennyiségű adatok fejlesztési üzletágát, a Radoopból a RapidMiner nagy adat megoldásokkal foglalkozó részlegét alakítják majd ki. A fejlesztés mellett tanácsadással is foglalkozó divízió élére a Radoop eddigi vezetője, Prekopcsák Zoltán kerül.

A kft. az MTI-érdeklődésére közölte: a tranzakcióban érintett cégek pénzügyi adatai és a tranzakció értéke nem nyilvánosak. A Radoop törzstőkéje 6 millió forint, a RapidMineré nem nyilvános – írták.

A közlemény szerint a teljes üzletág magyar szakemberekre épül majd, a RapidMiner a Radoop minden alkalmazottját megtartja. A Radoop jelenlegi dolgozói létszáma 10, számuk a következő 1-2 éven belül várhatóan megduplázódik.

Big-Data

A közlemény idézi Prekopcsák Zoltánt, a Radoop ügyvezetőjét, aki szerint a felvásárlás azért is jelentős, mert nemzetközi szinten ez az egyik első big data technológiai akvizíció. Ez azt bizonyítja, hogy a nagy mennyiségű adatok feldolgozására szakosodott startupok – innovatív mikrovállalkozások – mára megfelelő fejlettségi szintre értek – vélekedett.

Hozzátette: hazai viszonylatban említésre méltó, hogy a Radoop külső befektető nélkül, belső erőforrásokra és tanácsadási projektekre támaszkodva ért el erre a szintre. A RapidMinerrel együtt a jövőben tovább erősítik jelenlétüket a nemzetközi big data technológiai piacon – mondta.

A Radoop három évvel ezelőtt alakult magyar startup vállalkozás, inkubátora a hazai adatbányászati világ innovatív cége, a Dmlab volt. A magyar kutatókból és fejlesztőkből álló csapat olyan technológiai megoldást hozott létre, amely programozói háttértudás nélkül teszi lehetővé nagy mennyiségű adatok elemzését. A fejlesztést nemzetközi szinten is jelentős figyelem övezte, így szoros partnerséget alakítottak ki a felvásárló RapidMinerrel is.

A felvásárlással a RapidMiner olyan fontos partnerekre tett szert, mint a két legnépszerűbb Hadoop platform fejlesztője: a Cloudera és a Hortonworks. Az ügyfélköre pedig húsz új vállalattal bővült, amelyek között megtalálható a Schneider Electric, a Prezi, a Ustream és a Fractal Analytics.

A RapidMiner közel 70 fős szervezet, három országban – az USA-ban, Angliában, Németországban – van irodája, ehhez csatlakozik most a magyar iroda. A cég fő profilja a fejlett adatelemzési alkalmazások, szoftverek fejlesztése és értékesítése.

A 38 ezer vállalati bevezetés és a 250 ezer aktív felhasználó is bizonyítja, hogy a RapidMiner elemzési platformját egyre több szervezet kezdi alkalmazni. A Radoop hozzáadásával a vállalkozások és informatikai szervezetek teljes mértékben kihasználhatják a világ egyik legátfogóbb prediktív elemzési programcsomagját egy olyan platformon, amely lényegesen olcsóbb a klasszikus nagyvállalati technológiáknál, egyszerűen telepíthető és üzemeltethető – mondta a közlemény szerint Ingo Mierswa, a RapidMiner társalapítója és vezérigazgatója.

A RapidMinerrel elérhetik a világ legfontosabb piacait, köztük az Egyesült Államokat, valamint Európát és Ázsiát – tette hozzá Prekopcsák Zoltán.
(MTI, BrandTrend)