Kategória: Aktuális.

Az Artisjus egyesület, amely korábban elsősorban a közösségi média zeneipari hatásait vizsgálta YouTube és Facebook toplistáiban, új kezdeményezésével a magyar zene átfogó trendjeit igyekszik feltérképezni. A social media csatornákra vonatkozó információk mellett lemezeladási adatok, rádiós és online streaming játszási listák teszik teljessé a képet. Úgy tűnik, az egyes zenefogyasztási platformok más és más ízlésvilágot tükröznek. A csatornák közötti legerősebb kapocs Kállay-Saunders András, akinek Running című eurovíziós dala valamennyi toplistára fel tudott kerülni.

kallay-saunders

„A különböző toplisták rendkívül változatos képet mutatnak. A legszorosabb összefüggés a rádiós játszások és a single eladások között mutatható ki, 45%-os egyezéssel” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus kommunikációs igazgatója. „Ugyanakkor kétségtelen, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál, illetve annak hazai előválogatója, A Dal jelentős hatással volt a tavaszi zenefogyasztási trendekre.”

dsz10-listak-b - youtube-facebook

Az MTVA eurovíziós előválogató műsora, A Dal indulói közül Kállay-Saunders mellett a legtöbb előadóval a rádiós TOP 20 listán találkozunk. Bogi, a Honeybeast, Dér Heni, Cserpes Laura, a New Level Empire és Gatti di Amalfi feat. Pál Dénes is ott volt márciustól májusig a rádiós szerkesztők magyar kedvencei között. A hazai könnyűzene már korábban befutott generációjából a Balkán Fanatik és a Quimby fért fel erre a listára.

Eközben a YouTube toplistán egy párhuzamos univerzumot látunk: a mulatós és a hip-hop számok milliós megtekintésű birodalmába csak a nemzetközi figyelem tudta beemelni a Runningot, és még kitartott Boggie Parfüm c. dalának egyedi videoklipje által több európai országban tapasztalt érdeklődés. Az utóbbi klip egyébként igen heves vitákat provokált különböző közösségi oldalakon, ami minden bizonnyal nagyban hozzájárult a megtekintések számának gyarapodásához. Szinte már természetes, hogy a videós lista élmezőnyében találjuk Majkát és csapatát, Mr Busta és ESSEMM különböző felállásokban szereplő alkotói körét, valamint a legjelentősebb Facebook rajongótáborral rendelkező Children of Distance-t.

dsz10-listak-b - streaming - single

Az albumeladások listáját az új megjelenések vezetik: az élen Kowalsky meg a Vega Még nem éden-ét találjuk. Az első ötbe befért Ákos jubileumi koncertsorozatát megörökítő Karcolatok c. dupla CD, a Kiscsillag márciusban megjelent Szeles c. lemeze, a Subscribe This Moment Will Soon Be Gone-ja, valamint a Budapest Bár jelentős kampánnyal
beharangozott Húszezer éjszakás kaland albuma. A TOP 20-ból egyébként 9 korongot a Tankcsapda jegyez, korábbi albumaik egyedi terjesztésű újrakiadásainak köszönhetően. A többi 11 albumban találunk rockzenét, világzenét és popzenét egyaránt, de felfért a listára két élő legenda: Koncz Zsuzsa és Halász Judit egy-egy lemeze is.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége 2013 ősze óta teszi közzé a streaming szolgáltatók (pl. Deezer, Spotify) meghallgatási adatait is toplista formájában. Ez a zenehallgatási piac még jelentős bővülésben van, de a háromhavi adatok már így is érdekesek. Majka és Curtis „Csak te létezel” c. dala nemcsak a YouTube-listán tarolt: 2014
tavaszán ez lett a legtöbbet streamelt szerzemény is. Az első húsz számból 4 tartozik az Ivan & the Parazolhoz, akik új albumuk megjelenésével (Mode Bizarre) kerültek a leghallgatottabbak közé – és szintén 4 számmal van jelen a Middlemist Red, akiket a Deezer nemzetközi tehetségkutató programja emelt ki a világszinten 4 legígéretesebb zenekar közé.
(BrandTrend)