Kategória: Aktuális.

Az LTE-Advanced technológia által megvalósítható, ma még szinte elképzelhetetlennek tűnő sávszélességet tesztelte ma a Telekom az Ericssonnal közösen Budapesten, a Telekom székházában.  Az eseményen Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Walter Goldenits műszaki vezérigazgató-helyettes és Valter D’Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régióvezetője ismertették a mobilszélessáv jövőjét képviselő innovatív fejlesztést.

Telekom LTE-Advanced sajtótájékoztató

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: “Nagyon örülünk, hogy elsőként mutathatjuk be az LTE-Advanced technológiát partnerünkkel, az Ericssonnal közösen. Meggyőződésünk, hogy az ügyfeleinknek már elérhető 4G/LTE mobilszélessáv és annak ma megismert következő állomása a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. Célunk, hogy beruházásainkkal előmozdítsuk az új technológiák és a legkorszerűbb szolgáltatások elterjedését hazánkban, egyúttal felelősségünknek érezzük, hogy a lakosság széles rétegeivel megismertessük a korszerű szélessávú kommunikáció lehetőségeit, és további konkrét lépéseket tegyünk a kormányzattal nemrégiben megkötött, Partnerség a Digitális Magyarországért együttműködés keretén belül.”

Telekom LTE-Advanced sajtótájékoztató

Éppen négy évvel ezelőtt, 2010. április 30-án a Telekom és az Ericsson szakemberei szintén Magyarországon elsőként tesztelték a negyedik generációs 4G/LTE mobil technológiát, amelyet kereskedelmi szolgáltatásként a Telekom 2012 januárjától tett elérhetővé ügyfelei számára. A 4G mobilszélessáv ma már a lakosság közel 45%-a számára elérhető, és a Telekom tervei szerint 2015-re 80%-osra emeli az országos kültéri lefedettséget.

A Telekom és az Ericsson közös bemutatóján az LTE-Advanced technológiával az adott feltételek mellett elérhető maximális 250 Mbps sávszélességet demonstrálták óriás méretű adatcsomagok letöltésével, illetve a helyszínen a levegőbe emelkedő octocopter (drón) és több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K felbontású videotartalom közvetítésével.

Telekom LTE-Advanced sajtótájékoztató

Az LTE-Advanced technológia a jövőben lehetővé teszi a mobilszolgáltatók számára, hogy  hatékonyabban használják ki a rendelkezésükre álló spektrumokat a nagyobb letöltési sebességek érdekében. Az LTE-Advanced révén az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek majd el akár tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is, vagy többen egy helyszínen kivételesen nagy adatigényű tevékenységet is jó minőségben végezhetnek.

Az Ericsson egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladhatja az 50 milliárdot, ugyanis jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, sőt már a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig – is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár okostelefonról is, és szintén új értelmet nyer az élmények megosztása. Széles körben elterjedhetnek azok az okostelefonok, videokamerák és fényképezőgépek, amelyekről a nagy felbontású, akár HD vagy később 3D tartalmak azonnal feltölthetők valamelyik videomegosztó oldalra.

Telekom LTE-Advanced sajtótájékoztató

Mindez nagyban megnöveli a mobilhálózatokkal szembeni elvárásokat. A jelenlegi többféle szabvány (2G, 3G, 4G) kezelése mellett a rendelkezésre álló frekvenciasávok hatékony felhasználásával, optimális terheléselosztással kell megfelelniük a növekvő piaci igényeknek. A jövőben a mobil szélessávú technológiák várhatóan egyre inkább a 4G/LTE irányába fejlődnek tovább, hiszen például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud majd kiszolgálni. A későbbiekben a video és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése az LTE Broadcast technológiával valósulhat meg.

A világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatást Szöulban és két további városban. A technológia tehát napjainkban még ritkaságszámba megy, és egyelőre még világviszonylatban is csekély azoknak az eszközöknek a száma, amelyekkel kapcsolódni lehet az LTE-Advanced hálózathoz. A Samsung tavaly nyáron dobta piacra a Samsung Galaxy 4 LTE-Advanced-képes változatát Dél-Koreában, a hasonló képességű készülékek tömeges megjelenése a későbbiekben várható.
(BrandTrend)