Kategória: Aktuális.

Az idei tanévben országosan már 48-49 ezer tanulói szerződéses fiatal vesz részt duális szakképzésben, idén májusban pedig az ország elsők között elindított duális szakképzésében részt vevő diákjai be is fejezik középiskolai tanulmányaikat Kecskeméten. Ők júniustól már álláslehetőséget is kapnak. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. öt éve, 2009-ben hozta meg stratégiai döntését a duális szakképzés bevezetéséről. A hároméves szakképzés az 2011-ben az első tanévben gépjárműmechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítő felületbevonó szakokon indult el, amely 2012-ben tovább bővült szerszámkészítő szakmával is.

28 tanuló végez idén mechatronikus karbantartó, gépjármű- mechatronikus és járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó szakmában. A szakmunkásvizsgák május 22-től 29-ig tartanak, a sikeres megmérettetést követően pedig minden tanuló álláslehetőséget kap a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban. A folyamat azonban itt nem áll meg: a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. támogatja a végzett diákok további tanulmányait is, hiszen a tanulóknak esti képzés keretében lehetőséget biztosít az érettségi vizsga megszerzésére. Ezután a diákok a duális főiskolai képzésben is részt tudnak majd venni.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal országszerte népszerűsíti a duális szakképzést annak érdekében, hogy minél több munkaadó és minél több diák kapcsolódjon be a szakképzés új rendszerébe. Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója elmondta: “A duális szakképzést népszerűsítő sajtótájékoztatóinkon számtalanszor elhangzott, hogy a szakképzés új rendszere egyebek közt azért jó, mert ingyenes, gyakorlatias, munkahelyekhez kapcsolódó, esélynövelő, a fiatalok versenyképes tudást, és biztos munkahelyet szerezhetnek. A duális szakképzést talán a végzős kecskeméti diákok népszerűsíthetik a legeredményesebben, akik most ennek a képzési formának köszönhetően biztos munkahelyhez juthatnak.”

A duális képzésben tanulók szakmai és elméleti ismereteiket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig a gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél zajlik. Ezzel a képzési formával a tanulók versenyképes, a munkaerő-piaci igényekhez igazodó szaktudást és biztos munkahelyet szerezhetnek, a cégek pedig biztosíthatják szakember-utánpótlásukat.
(BrandTrend)