Kategória: Aktuális.

Tavaly a közepes méretű vállalatfelvásárlások (M&A) piacán világszerte 6 356 befejezett ügyletet tartottak számon, ami 26 százalékkal haladja meg a pénzügyi krízist követő mélypontnak számító 2009-es értéket – derül ki a BDO International adataiból. A cégcsoport szerint az idei év további komoly fellendülést hozhat, melyet elsősorban a TMT (technológia, média, telekommunikáció), a gyógyszeripari, a gyógyászati és biotechnológiai, a pénzügyi szolgáltatások és az energetikai szektorokban zajló tranzakciók generálnak.

„Az idei év akár áttörést is hozhat ezen a piacon, hiszen 2014-re már közel 9 és félezer kilátásba helyezett tranzakciót azonosítottunk – mondta Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – Különösen erős fellendülés ígérkezik a közép- és kelet-európai régióban, ahol a már most több mint 900 kilátásba helyezett tranzakció a tavalyi szint 250 százalékát jelenti. Ezzel az értékkel ebben a (FÁK országait is magában foglaló) régióban valósulhat meg Észak-Amerika után a legtöbb M&A, olyan területeket is lekörözve, mint Kína vagy Latin-Amerika.”

Global Heat Chart by Sector

global heat

A régóta várt felpörgést több tényező is elősegítheti. A könnyebben és olcsóbban elérhető hitelek mellett a vállalatoknál felhalmozódó likvid eszközök és tőketartalékok is komoly többletforrást jelenthetnek. Eközben a gazdasági háttér is egyre kedvezőbb: a fogyasztói bizalom nő, olyan meghatározó gazdaságok, mint az USA, Németország, Kína a tavalyinál is magasabb sebességbe kapcsolhatnak. Eközben a magántőke-társaságok ismét jelentős befektetési potenciállal rendelkeznek, így szerepük az M&A piacon folyamatosan növekedni fog.

Az elsődleges nyilvános részvénykibocsátások (IPO) növekvő száma szintén a befektetői bizalom visszatérését mutatja. Annak ellenére, hogy Kína a 2013-as évre átmenetileg felfüggesztette az új kibocsátások engedélyezését, világszerte 3 százalékkal több kibocsátás zajlott le, mint az azt megelőző évben: a mintegy 900 IPO összesen 163 milliárd dollárnyi tőkét mozgatott meg. Becslések szerint 2014 első negyedévében az IPO-k száma elérte a 300-at, ami komoly piaci növekedést vetít előre a teljes évre. Mindebben a kínai piac újranyitásán kívül az erős amerikai piac lendületének, illetve az európai és közel-keleti piacok talpra állásának is szerepe van. Az IPO-k területén az idei évben várhatóan a TMT és a pénzügyi szolgáltatások szektorai viszik majd a prímet, miközben földrajzi eloszlást tekintve a Távol-Kelet fog dominálni.

IPO Volumes by Regions, 2013

ipo volumes

A vállalti felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac, amelynek egyik vezető szereplője a BDO (tavaly 214 tranzakcióban vett részt pénzügyi tanácsadóként ebben a szegmensben).

A további, régiókra, illetve iparági területekre bontott részletes piaci elemzések a BDO cégcsoport első ízben közzétett, ezentúl negyedévenként kiadandó Horizons című kiadványában találhatók meg.
(BrandTrend)