Kategória: Aktuális.

A CEU Üzleti Iskolájának fontos célkitűzése, hogy lehetőséget biztosítson az iparági vezetőknek, hogy megvitassák az innovációkat, trendeket és stratégiákat. Ezen célból a közelmúltban kerekasztal-beszélgetést tartott a számítástechnika és technológia üzletfejlesztésre illetve marketingre gyakorolt hatásáról. Az Üzleti Iskola Vállalkozás és Innováció Intézete által szervezett eseményt Charles Huebner, a CEU Üzleti Iskolája Tanácsadó Testületének tagja moderálta az IBM, az UNiSYS, a Procter & Gamble és a Conor Fund képviselőinek részvételével, akik bemutatták, hogy a technológia hogyan hatott a vállalatukra, és egyben jövőbeli várakozásaikat is ismertették.

Central European University CEU

Pongrácz Ferenc, az IBM Information Services Centerének ügyvezető igazgatója a technológia vásárlói kapcsolatokra gyakorolt növekvő hatásáról beszélt. A jelenséget a “United Breaks Guitars” videójával szemléltette, amely remek példája a vásárlók és üzleti szereplők közti kapcsolat átalakulásának. Pongrácz említette az IBM egyik tanulmányát kiemelve, hogy “a legfontosabb külső, szervezetre ható erők nem a szabályozások, nem a piaci tényezők, és nem is az emberek képességei, hanem a technológia”.

Másik példának, amely megváltoztatta az üzleti tevékenységet, Pongrácz Ferenc az Apple döntését említette, aminek következtében app store-jai viszonteladók számára is elérhetővé váltak, így egy új gazdasági szegmens jött létre. Az egyik terület, ahol a jövőben növekedést tapasztalunk majd Pongrácz Ferenc szerint a “közösségi kiskereskedelem”. Az üzletember kiemelte a közösségi média fontosságát a vásárlókkal folytatott interakciók növelésében és az eladásösztönzésben.

Péter Paal, az UniSYS Hungary ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a gyors változások egyik fő oka, hogy 1997 óta jelentősen csökkent az internet ára, és ezzel párhuzamosan a minősége drámaian fejlődött. Mi több, manapság a számítási felhőhöz (cloud computing) szükséges technológia és infrastruktúra már elérhető és megfizethető.

Péter Paal által említett másik fontos terület a big data-elemzés (Big Data Analytics) volt. Szerinte a kattintásokból nyert adatok nem elegendőek, és a bevétel növeléséhez a fogyasztók reakcióinak teljes folyamatát az elejétől a végéig meg kell érteni. A big data-elemzést használva “felismerhetjük és jutalmazhatjuk a vásárlók aktivitásait, 360 fokos képet kaphatunk minden csatornán a vásárlókról, és felfedezhetjük azokat a belső kapcsolatokat, amelyek profitot eredményezhetnek” még akkor is, ha jelentőségüket alábecsülik.

Balog Zsolt, a Procter and Gamble senior brand managere a marketing gyorsan fejlődő világáról beszélt, véleménye szerint fele annak, amit most egy ember megtanul a marketingről 5 év múlva már nem lesz releváns. Az út, amelyet a vásárlók bejárnak, míg eljutnak a tényleges vásárlásig az elmúlt években teljesen megváltozott. Korábban az emberek egyszerűen csak bementek a boltba, ma pedig először információt gyűjtenek a termékről az interneten és átnézik az ott fellelhető vásárlói véleményeket.

Balog Zsolt emellett beszélt a big datáról, illetve arról, hogy a vállalatok hogyan tudják személyre szabni a vásárlási élményt az egyénekről gyűjtött adatok segítségével. Véleménye szerint azok a vásárlók, akik egy terméket keresnek az interneten, találkozhatnak olyan hasonló termékkel, amelyet szívesen megvásárolnának, ami nem csak elégedettebb vásárlókat, hanem megnövekedett értékesítést is eredményez. Balog Zsolt szerint a jövő szempontjából kulcsfontosságú, de egyben az egyik legnagyobb kihívás és lehetőség is a marketingesek számára, hogy hogyan használják ki big datában rejlő lehetőségeket.

Gerő Viktor, a Vatera korábbi ügyvezető igazgatója, jelenleg a Conor Fund kockázati-tőkebefektetője azt mutatta be, hogy az adatokból milyen információkat lehet kinyerni. Gerő Viktor szerint a Vatera gyorsan felismerte, hogy a vásárlókról rendelkezésre álló adatok segítségével, a legjobb üzleti gyakorlat részeként, könnyen ki lehet fejleszteni egy ajánló motort, amely tovább növelheti az eladásokat. Arról is beszélt, hogy az összegyűjtött adatok hogyan segíthetnek a csalások megakadályozásában az oldalon, rávilágítva arra, hogy ez milyen fontos mind eladási, mind pedig biztonsági szempontból. Egyben hozzátette, hogy a gyorsan változó piacok miatt egy üzleti terv gyakran elavul addigra, mire megvalósulna a gyakorlatban, ezért a vállalatok vagy egyének jobban járnának, ha e helyett egy víziót fogalmaznának meg, és azt tartanák szem előtt.

A prezentációkat egy élénk vita követte, amely többek között olyan fontos témákat érintett, mint a digitális marketing gyorsan növekvő jelentősége és hogy hogyan aknázzuk ki a big datában rejlő lehetőségeket. Miközben a nyomtatott média példányszámai évről évre meredeken csökkennek és a televízió információforrás-szerepe is visszaszorulóban van, a vállalatok kénytelenek felismerni a digitális média jelentőségét. A külön digitális divízió létrehozásának előnyeit és hátrányait is megvitatták a résztvevők, és egyetértettek abban, hogy amellett, hogy nagyon fontos, egyben ez a jövő útja. A panelbeszélgetés résztvevőinek több elképzelése is volt arról, hogy a különböző formákban rendelkezésre álló big datákat hogyan lehet használni, de a véleményünk egyezett abban, hogy a jövőben integrált fontossággal bír majd az üzleti tevékenységben.

A CEU Üzleti Iskolája amellett hogy összehozta ezeket a szakértőket, hogy beszéljenek a technológia üzleti trendekre gyakorolt hatásairól, vezető szerepet vállal abban, hogy a jövő üzleti vezetőit képezze az este során megvitatott témákkal kapcsolatban. A Közép-európai Egyetem közgazdaságtani tanszékével együttműködésében a CEU Üzleti iskolája egy üzleti analitika mesterképzést indít jövő évtől, amelynek részben az lesz a célja, hogy segítse a diákokat abban, hogy megtanulják kiaknázni a big datában rejlő lehetőségeket. A program világszerte az elsők egyike, a régióban pedig az első ilyen program lesz, ezzel is hangsúlyozva, hogy a CEU Üzleti Iskolája továbbra is a nemzetközi üzleti trendek élvonalában van.
(BrandTrend)