Kategória: Aktuális és Kutatás.

A vizsgálat kiterjedt minden olyan országra, ahol a kutató cég méri a weboldalak forgalom. Az elemzett adatok a 2014. márciusi forgalomra érvényesek. Kiderül, hogy a Windows XP a legnépszerűbb Bosznia Hercegovinában (az online forgalom 38 százaléka érkezik ezzel a rendszerrel ellátott PC-kről), Bulgáriában (33 százalék) és Fehéroroszországban (29 százalék).

A Windows XP részesedése legalacsonyabb Dániában (4 százalék), Portugáliában (15 százalék) és Szlovákiában (18 százalék).

Drukowanie

“Az adatok egyértelmű összefüggést mutatnak a piaci érettsége és újabb Windows verziók elfogadása között – mondta Kimon Zorbas, ipar szakértő, a Digital Business Consulting Group igazgatója. – Dániának van az egyik legfejlettebb internet gazdasága a világon, amely megmutatkozik az újabb és jobb verziók elterjedésében. De a Windows XP bebizonyította, hogy rendkívül sikeres és népszerű Európa számos részén. Ezért a Microsoft úgy döntött, hogy az XP biztonsági támogatását még 2015 júliusáig meghosszabbítja” – fűzte hozzá Kimon Zorbas.

Magyarországon az XP elterjedtsége 28%, ami elég magas a régióban. Ennek főleg gazdasági okai vannak. Mivel ez a verzió elég gyors és kényelmes, így nem csoda, hogy sokan megkedvelték. Miért is változtatnának, ha az átlagos felhasználók számára még mindig jól működik és nincs vele komolyabb probléma.

“Valószínűleg ez a leginkább elterjedt verzió a nagyvállalatoknál és a költségvetési intézményekben is, ezért is lehet, hogy nálunk lassabban cserélődik az XP, mint mondjuk Dániában” – mondta el Ambruszter Géza, a Gemius Hungary cégvezetője.

Az adatok egy nemzetközi kutatási projektből származnak (gemiusTraffic), melyet a Gemius Európa több mint 20 országban, a Közel-Keleten és Észak Afrikában végez.
(BrandTrend)