Kategória: Aktuális.

A fejlett országokban tapasztalható erősödő bizalom, az emelkedő finanszírozási képesség, valamint a célpontnak tekinthető cégek nyereségességének növekedése nem eredményezte a határokon átívelő tranzakciók számának és értékének emelkedését – derül ki a KPMG tanulmányából. A globális vállalatfelvásárlási piac 2013-ban 13 százalékkal csökkent 2012-höz képest.

Ezen belül a fejlett országokból a gyorsan fejlődő országokba irányuló felvásárlások 11 százalékkal estek vissza a második félévben, de a folyamat már harmadik éve tart, így a megkötött üzletek száma a válság kitörése utáni mélypontot jelentő 2009-es szintre zuhant.

Ezzel szemben a gyorsan fejlődő piaci vállalkozások 7 százalékkal több felvásárlást hajtottak végre a fejlett piacokon, mint fél évvel korábban. „Ezek a vállalatok portfóliójuk diverzifikálása érdekében keresnek befektetési célpontokat, és nemcsak a fejlett piacokon vásárolnak fel más társaságokat, hanem más gyorsan fejlődő országokban is, bár ebben gyakran akadályozza őket a devizaárfolyamok kilengése” – mondja Tom Franks, a KPMG vállalati finanszírozás területének globális vezetője.

A globális árfolyammozgások hamar megváltoztatják a cégfelvásárlások irányát. A dollár 2013-as erősödése például a gyorsan fejlődő országokból a fejlett országokba irányuló cégfelvásárlásokat elkerülhetetlenül visszavetette. Ez a hatás különösen jól látszik a dél-amerikai piacokon. A brazil cégek M&A-aktivitása például jelentősen csökkent a fejlett, de növekedett a gyorsan fejlődő piacokon. A deviza leértékelődése miatt Argentínában, Kolumbiában és Peruban is elfordultak a cégek a fejlett piacokra irányuló befektetésektől.

A fejlett országokból a gyorsan fejlődő országokba irányuló felvásárlások száma 2013 második félévében 575 tranzakcióról 512-re esett, ezen belül az észak-amerikai ügyletek száma több mint 20, a hongkongi 23, a brit pedig 18 százalékkal zuhant. Ezzel szemben Olaszország, Németország és Szingapúr inkább aktivizálta magát, cégeik rendre 63, 37 és 23 százalékkal növelték befektetéseik számát a gyorsan fejlődő országokban.

Az ilyen irányú felvásárlások kedvenc célpontja még mindig Kína, de 2013 még itt is a leggyengébb év volt 2005 óta. Kínában a válság előtt rutinszerűen vásároltak fel fejlett országból érkező cégek 120 vállalatot évente, tavaly ezzel szemben csak 76 ilyen tranzakciót sikerült tető alá hozni. A többi BRIC-országban (Brazília, Oroszország, India) a felvásárlások 20 százalékos esését regisztrálta a KPMG: Brazíliában 56-ról 45-re, Oroszországban 44-ről 35-re, Indiában pedig 51-ről 42-re csökkent a tranzakciók száma.

„Jóllehet a bizalom növekszik a hazai piacokon Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, mégsem látjuk, hogy ez kihatna a fejlett országokból a gyorsan fejlődő országokba irányuló felvásárlásokra. Úgy fest, a cégek kedvezőbb lehetőségekre várva távol tartják magukat a gyorsan fejlődő piacoktól” – mondta Tom Franks.

A fejlett országok Közép-Kelet-Európába irányuló felvásárlásai az általános trenddel szemben emelkedtek 2013 második felében. Tavaly az első félévben 69, a másodikban 79 ilyen tranzakciót zártak le a régióban, de az éven belüli emelkedést beárnyékolja, hogy 2013 egészében 11 százalékos visszaesés mutatkozott 2012-höz képest, a válság előtt pedig rendre meghaladta a 300-at a tranzakciók száma évente.
(BrandTrend)