Kategória: Aktuális.

A felvásárlási kapacitás és a potenciális célpontok vonzereje egyaránt emelkedik, együtt nő ugyanis a cégek adósság/EBITDA rátája, vagyis fizetési képessége és P/E mutatója, azaz nyereségtermelő képessége. Közép-Kelet-Európában az alacsony növekedés miatt nem ilyen optimista a hangulat.

A 2013-ban megvalósult tranzakciók számában még nem érezhető a nemzetközi felvásárlási kedv erősödése, de a cégek felvásárlási kapacitása és a potenciális célpontok vonzereje is nő, ezért 2014-ben ugrásszerűen emelkedhet a tranzakciós aktivitás a világban – állapítja meg a KPMG nemzetközi elemzése. A társaság 2013-ban 27 194 befejezett tranzakciót regisztrált a világban, szemben a 2012-es 30 945-tel, ám a visszaesés csak még inkább alátámasztja a cég növekedési várakozásait: „A befektetni kívánók három-négy éve kivárnak, a világgazdasági kilátások viszont tartósan javulnak, így mostanra minden összeállt ahhoz, hogy növeljék aktivitásukat a piacon” – mondja Tom Franks, a KPMG vállalatfinanszírozásért felelős nemzetközi igazgatója.

A tőkepiacokon tapasztalható bizalomnövekedéssel párhuzamosan tavaly tovább mérséklődött a társaságok nettó adóssága, aminek következtében a vállalatoknak nagyobb pénzügyi kapacitásuk lesz 2014-ben a felvásárlásokhoz. A felmérés szerint az egy év múlva várható adósság/EBITDA ráta 12 százalékkal mérséklődik 2014-ben, így a készpénzellátottság nemhogy akadályozná a felvásárlásokat, hanem inkább bátorítja a vevőket, hogy végre cselekedjenek.

A Federal Reserve, vagyis az amerikai központi bank laza monetáris politikájának várható szigorítása átmenetileg ugyan csillapítólag hathat a felvásárlásokra, de a mindenütt növekvő készpénzállomány az ügyletek számának jelentős növekedését vetíti előre az idei évre.

A másik oldalon a potenciális célpontok vonzereje is egyre nő. A cégek nyereségtermelő képességét jelző előretekintő P/E mutató az elmúlt években folyamatosan emelkedett: Európában és Észak-Amerikában a ráta 19, illetve 22 százalékkal bővülve az égbe szökött az előző félévi adatfelvételhez képest. Az Egyesült Államok várható P/E mutatója fél év alatt 23, Németországé 21, az Egyesült Királyságé 17 százalékkal ugrott meg, míg a fontosabb feltörekvő piacok közül Kínáé és Brazíliáé 15 százalékkal, Oroszországé pedig 18 százalékkal emelkedett.

A globális folyamatok többé-kevésbé érvényesülnek Közép-Kelet-Európában is, de a régió növekedési kilátásai továbbra is elmaradnak világpiacéitól, és ez visszafogja az érdeklődést a térség cégei iránt – mondja Simonyi Tamás, a KPMG közép-kelet-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős igazgatója. Néhány ágazatban erőteljes konszolidációnak vagyunk tanúi, de hiába indul viszonylag sok tranzakció, kevés jut el közülük az aláírásig. „A vevők és az eladó megegyezéséig vezető úton sokféleképpen el lehet csúszni. A válság nem szaporította a banánhéjak számát, de ilyenkor a vevők és az eladók is úgy érzik, sokkal nagyobbat lehet esni, mert a bizonytalanságok miatt egyik oldal sem tudja, hogy milyen ár mellett jár jól” – mondja az igazgató.

A KPMG felmérése szerint a vállalatfelvásárlási piacon az egészségügyi szektor a legkapósabb, itt továbbra is jelentős mozgások várhatók. Az egészségügyi cégek előretekintő P/E rátája 24 százalékkal nőtt az elmúlt év során, ezt az ipari (23%) és a technológiai szektor követte. A kapacitásnövekedésben is vezet az egészségügy: 45 százalékos kapacitásbővülést várnak az elkövetkező egy évben.
(BrandTrend)