Kategória: Aktuális.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. irányítást szerezzen az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. (EFT) és az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó felett.  Az MVM és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenységi területe a villamosenergia-iparhoz kapcsolódik. Az MVM-csoport tevékenysége kiterjed a villamosenergia-termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áramkereskedelem területére, azaz egy vertikálisan integrált vállalkozáscsoportnak tekinthető, amely a villamos energia piachoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is végez. 2011. évtől a földgáz nagy- és kiskereskedelem is a tevékenységei közé tartozik, azonban részesedése egyetlen szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek, erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20%-ot. Az E.ON Földgáz Trade földgázkereskedő Zrt. tevékenysége a gáz nagy- és kiskereskedelemre, a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, továbbá Magyarország
határain keresztül történő földgázszállításra terjed ki. Magyarországon az EFT a földgázt kiskereskedők/kereskedők, jellemzően egyetemes szolgáltatók, ipari fogyasztók és erőművek számára értékesíti.

Az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó a Magyarországon található földgáztároló telepein gáztárolási tevékenység végzésére jogosult. A GVH az eljárásban érintett termékpiac meghatározásánál megállapította, hogy a földgáz kereskedelem nem alkot egységes árupiacot: azon belül az egyes lényegesen eltérő helyzetű vevőcsoportoknak történő értékesítés külön-külön árupiachoz tartozik, ezen kívül a földgáz-tárolást is eltérő árupiacként kezelte. A korábbi vizsgálataihoz hasonlóan a villamos energia-termelést és nagykereskedelmet – az Európai Bizottság gyakorlatával egyezően – azonos árupiacként kezelte. A Gazdasági Versenyhivatal – Németország, Ausztria, Szerbia, Ukrajna és Romániaversenyhatóságához hasonlóan – az irányításszerzés feltétel nélküli engedélyezése mellett döntött.
(BrandTrend)