Kategória: Aktuális.

A márkázott tartalom az egyik legaktuálisabb téma ma ügynökségek és ügyfeleik között, és már saját kategóriát is kapott a Cannes-i Nemzetközi Reklámfesztiválon.

Márkázott tartalom minden olyan márkaélmény, amelyre a fogyasztó saját elhatározásából időt szán.

Tulajdonképpen a hagyományos, megszakítás-alapú hirdetési modell ellenkezője, hiszen olyan tartalmakat kínál, amelyeket aktívan keresnek és megosztanak az emberek. Ez a tartalom lehet online videó, weboldal, szerkesztőségi anyag, de akár TV hirdetés is.

A szponzorációtól az különbözteti meg, hogy a márkázott tartalom egyfajta márkatörténet mesélés, könnyed és vonzó formában.

Az egyik leggyakoribb megjelenési formája az online videó, kezdve Louis Vuitton hipnotikus hatású “Art of Packing” (A csomagolás művészete) videójától a Procter&Gamble tavalyi „Raising An Olympian” (Egy olimpikon felnevelése) című web-sorozatáig, melyben nagy sportolók édesanyjainak történetét követhettük nyomon.

Bár a márkázott tartalom produkciós költsége igen magasra is rúghat, a weben keresztül történő terjesztés jelentős gazdasági előnyöket kínál a hagyományos médiával szemben, főként, hogy a nézők egyben terjesztőivé is válhatnak a tartalomnak.

Most végre nagyobb összeget lehet szánni a büdzséből a kreatív tartalomra, mint a médiavásárlásra.

A márkázott tartalom átívelhet a digitális és hagyományos platformokon. Kínában az Unilever Clear nevű korpásodás elleni samponjának van egy web-sorozata, az Unbeatables (Legyőzhetetlenek), melyben egy csoport fiatal néz szembe magánéleti és munkahelyi nehézségekkel. A sorozat 3. évada most ért véget, és a TV-ben is sugároztak.

Mozgásban lévő márkák

A többképernyős médiafogyasztás terjedésével a márkázott tartalom egyre nagyobb hányada készül mobil eszközre. Ezen eszközök személyessége lehetővé teszi a márkák számára, hogy emocionális kapcsolatot hozzanak létre a fogyasztókkal. Azzal, hogy valaki rákeres egy márka által készített tartalomra, máris kezdetét veszi a párbeszéd.

A márkázott tartalom növelheti az interaktivitást. A márkák megadhatnak háttér információkra mutató linkeket, vagy lehetővé tehetik a képernyőn látott cikkek megvásárlását, de ezek semmiképp sem állhatnak a szórakoztatás útjába.

Természetesen nem az online videó az egyetlen üdvözítő megoldás. Márkamagazinok, vagy úgynevezett „fogyasztói publikációk” már évek óta léteznek, pl. a Benetton híres Colors (Színek) magazinja, amely 1991-ben indult, és a 86. kiadásnál tart.

Míg a hagyományos sajtó szenved, a márkák megfelelő költségvetéssel, motivációval és fogyasztói kutatással rendelkeznek ahhoz, hogy népszerű, minőségi kiadványokat gyártsanak, híres írók közreműködésével.

A márkák látványos weboldalakat is kialakítanak, ahol szórakoztató központokat hoznak létre blogokkal, video tartalommal és játékokkal. Ilyen például a Mini autógyártó Egyesült Államokbeli oldala, ahol mobil applikációkat, vezetési tippeket, és egy MOG nevű zene steam szolgáltatást is találunk.

A MINI természetszerűen egyet jelent a szórakozással. Amikor egy márkázott tartalomhoz platformot választunk, fontos, hogy hűek maradjuk a márka értékeihez. A márkáknak személyiségük van, és ha nem a kontextusba illeszkedő módon viselkednek, akkor elpártolhatnak tőlük a fogyasztók.
(BrandTrend)