Kategória: Aktuális.

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó szerint a főbb közép- európai piacok, mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia 631 millió euró befektetéssel, jobban teljesítettek a második negyedévben, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ebben az évben eddig 1,73 milliárd euró befektetés történt a régióban, mely az előző év első feléhez képest 24 százalékos növekedést jelent. Az idei év ezen időszakában 52 tranzakció zárult, míg tavaly csupán 31. A jelenleg tervben lévő, már aláírt, de még le nem zárt tranzakcióknak köszönhetően az éves értékek várhatóan meghaladják a tavalyit.

A 2013 első félévének befektetéseiről Charles Taylor, a Cushman & Wakefield partnere a következőket mondta: “Bár 2013. első felének aktivitása elég kiszámítható volt és a piacot Lengyelország vezette, a következő 6 hónap lesz a lényegesebb, amikor több jelentős tranzakció lezárását várjuk. Jó hírekre számítunk Csehország és remélhetőleg Magyarország tekintetében is.”

A régió vezető befektetési piaca továbbra is Lengyelország, ahol a második negyedév összbefektetéseinek 72 százaléka történt, míg Csehország és Szlovákia egyenként csupán 100 millió eurót vonzottak. Románia és Magyarország nem tapasztalt számottevő befektetést az elmúlt negyedévben, bár Magyarországon az év első három hónapjában relatív sok befektetés történt, 159 millió euró értékben.

A befektetők továbbra is az irodapiacot preferálják, mely a befektetések 50 százalékáért felelt a második negyedévben és az elmúlt öt egymást követő negyedévben, sorozatban felülmúlja a kiskereskedelmi piacot. Az ipari piac aktivitása az előző két negyedévhez képest csökkent, és így az összbefektetéseknek csupán a 10 százalékát tette ki.

A jelentősebb tranzakciók közé tartozik, hogy a Union Investment felvásárolta a varsói Szenátor irodaházat, A Unibail-Rodamco felvásárolta Varsó város részesedését a Zlote Tarasy bevásárlóközpontból és, hogy a Ceska Pojistovna felvásárolta az Apollo Business Center IV épületet Pozsonyban. A második negyedévben a Bluehouse és a Standard Life is kötött üzleteket.

Több jelentős tranzakció került aláírásra a régióban, de ezek még nem zárultak le, így a második félév befektetési volumenét növelik majd. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Silesia City Center, Katowice, Lengyelország – 412 millió euró
  • Galeria Dominikanska, Wroclaw, Lengyelország – 151,7 millió euró
  • Charter Hall Portfolio, (Szczecin, Wroclaw, Gliwice, Katowice, Krakkó), Lengyelország – 174,5 millió euró

Az év hátralévő részével kapcsolatban Taylor hozzátette: „A tervezett tranzakciók, a minőségi befektetési kínálat és a befektetők folyamatos érdeklődés alapján a régióban arra számítunk, hogy idén 3,8 milliárd euróval meghaladjuk a tavalyi év teljes befektetéseit.

cw_1
Forrás: Cushman & Wakefield

cw_2
Forrás: Cushman & Wakefield

cw_3Forrás: Cushman & Wakefield

(BrandTrend)