Kategória: Aktuális.

2013.  július  31-én az ország középső területén, 14 megyében a hagyományos analóg   televíziós   műsorsugárzást   felváltja   a   korszerű   digitális adásközvetítés.  A  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az érintett megyékben  befejezte  a  támogatásra  jogosult  háztartások  felmérését, az igények  jelentős  részét  már  elbírálta,  és gőzerővel zajlik a digitális vételi eszközök beszerelése is.

A  digitális  átállás  első  ütemében  érintett 14 megyében mintegy 55 ezer háztartás  jelezte  a hatóság felmérőinél, hogy kéri a digitális átálláshoz igénybe vehető állami támogatást. A  támogatást igénylő háztartások mintegy kétharmadában az NMHH szakemberei
már  beszerelték  a  szükséges  vételi  eszközöket,  a set-top-box-ot és az antennát,  illetve  lehetővé  tették  egy  kedvezményes  előfizetői  csomag elérését. Az NMHH szakemberei a háztartások meglátogatásával járó felmérést az  első  ütem  területén  lezárták,  ám a támogatási igényeket továbbra is lehet jelezni írásban a hatóságnál.

Kik lehetnek támogatottak?

Támogatást  az  kaphat,  aki rendszeres szociális segélyt, lakásfenntartási támogatást,  ápolási díjat kap, illetve időskorúak járadékában, saját jogon nevelési    ellátásban,   fogyatékossági   támogatásban,   vakok   személyi járadékában,  saját  jogon  kapott  hadigondozotti  pénzellátásban, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül. Jogosult  a  támogatásra  az is, aki 2013-ban tölti be a 70. életévét (vagy ennél   idősebb),   és  számára  az  ONYF  által  folyósított  nyugellátás, nyugdíjszerű   szociális   ellátás,  gészségbiztosítási  ellátás  együttes összege nem haladja meg az 57 000 forintot.

A  támogatáshoz  ezen  felül az is szükséges, hogy az igénylő háztartásában kizárólag  az  analóg  televíziós műsorok legyenek elérhetőek, azaz csak az M1,  a  TV2  és  a  RTL  Klub adásai legyenek foghatóak. A támogatás csak a tévénéző lakcímére igényelhető, írásban, az erre rendszeresített igénylőlap kitöltésével.  A  jogszabály  nem ad módot méltányosság gyakorlására, ezért méltányossági kérelmeket az NMHH nem tud figyelembe venni. Az igénylőlap letölthető a www.digitalisatallas.hu weboldalról vagy kérhető az ingyenesen hívható 06-80/38-39-40-es telefonszámon is.

Gyorsabb elbírálás

A   kérelmek  minél  előbbi  elbírálása  és  a  támogatott  eszközök  gyors beszerelése  érdekében  az  NMHH  arra kéri az igénylőket, hogy a megfelelő hivatalokban  vagy  az önkormányzatoknál igazoltassák szociális támogatásuk meglétét, és ezzel együtt küldjék be igényléseiket. A  gördülékeny kapcsolatfelvétel érdekében a támogatási űrlapon adjanak meg egy telefonszámot is, melyen a szerelők időpontot egyeztethetnek.

Nem kell várni július 31-ig

Aki nem jogosult az állami támogatásra, annak sem kell várnia július 31-ig, hiszen  a  digitális  földfelszíni adások már most is tökéletesen foghatók. Az  átálláshoz  senkinek  sem  kell  új televíziókészüléket vennie. Aki meg akarja  tartani  meglévő tévéjét, annak az átálláshoz be kell szereznie egy jelátalakító  készüléket,  más  néven set-top-boxot, amelyet a televízióhoz kell  csatlakoztatnia.  A lehető legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új  szoba-  vagy  tetőantennára  is  szükség  lehet. Ezekkel az eszközökkel mindenki  továbbra is előfizetési díj nélkül élvezheti a korszerű digitális televíziózás  előnyeit.  Ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is
többet   szeretne  látni,  akkor  előfizethet  valamelyik  kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.
(BrandTrend)