Kategória: Aktuális.

A Regus második alkalommal tette közzé a Work-Life Balance Index jelentést, amely 90 ország több mint 26.000 szakemberének körében vizsgálja a munka és a magánélet egyensúlyának alakulását. A mutató a munkával való elégedettségi jelzőszámokat, illetve a válaszadók saját megítélése szerinti általános munka-magánélet egyensúlyi arányokat veti össze olyan objektív adatokkal, mint a munkaórák száma és az ingázás.

A globális index négy pontot esett tavaly óta, ami azt jelzi, hogy az üzletembereknek továbbra is növekvő nyomással kell megküzdeniük a munkahelyen.

work-life-balnce-2013

Nemzetközi összehasonlításban Mexikó, India és Brazília áll az élen, míg a gazdaságilag meghatározó országok közül a legnagyobb egyensúlytalanság Németországban és Franciaországban tapasztalható. Magyarország az év során felzárkózást mutatott a munka és a magánélet egyensúlyának egészét tekintve: a tavalyi 102 pontos eredményhez képest jelenleg 111 ponton áll, bár még így is elmarad a 120 pontos világátlagtól.

Javulás elsősorban a vezető beosztásúak és a fiatalok körében figyelhető meg. A magyar vállalkozástulajdonosok 65 százalékának szerzett több örömet a munkája, mint tavaly, szemben az alkalmazottak 45 százalékával. Az X és Y generációba tartozó fiatalabb munkavállalók (65%) jobban élvezik a munkát, mint a baby boom generáció tagjai (41%), illetve teljesítményükkel is elégedettebbek, mint idősebb társaik (75% és 41%).

Katerina Manou, a Regus regionális vezetője így értékelte az eredményeket: „A felmérés azt mutatja, hogy a munka-magánélet egyensúly nem elsősorban a munkaórák számától függ, hanem attól, hogy az egyénnek mekkora befolyása van a saját munkamódszereire. Ebben kulcsszerepet játszik a rugalmas helyen és időben történő munkavégzés lehetősége, ami már nem csak a vállalkozók kiváltsága. Azok a vállalatok, amelyeknek fontos dolgozóik elégedettsége, szintén igyekeznek ezt biztosítani számukra. Világszerte megtalálható üzleti központjainkban nap mint nap látunk erre pozitív példákat.”