Kategória: Aktuális.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz tizenhárom olyan fúziós kérelem érkezett ebben az időszakban ( 2012 júniusa és 2013 februárja között ), mely ezeket a piacokat érintette.

Az engedélyköteles összefonódások következtében országszerte 158 kiskereskedelmi egység cserélt gazdát.

A legnagyobb részük Budapesten, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A kiskereskedelmi piacot érintő fúziók számának kiugró emelkedése mögött elsősorban a Match, Profi és Cora üzlethálózatokat üzemeltető Delhaize csoport Magyarországról való kivonulása állt, nyolc kapcsolódó eljárásban összesen 57 Match és Profi üzlet került más vállalkozáscsoportok irányítása alá. A boltokat nagyrészt a Coop és a CBA franchise rendszerekhez tartozó, egymástól független vállalkozások szerezték meg. Az engedélyköteles összefonódások következtében összesen 50-nel nőtt országszerte a Coop hálózatba tartozó boltok száma, míg a CBA hálózat nagyságrendileg ugyanannyi bolttal bővült, mint amennyi elhagyta azt.

Az irányításszerzések számának emelkedésében fontos szerepet játszott a 300 m2 feletti kereskedelmi ingatlanok létesítésre és bővítésére vonatkozó jogszabályi korlátozás is, amely arra késztette a terjeszkedni kívánó piaci szereplőket, hogy jelenleg is működő boltokat szerezzenek meg új építése helyett.

Fontos kiemelni, hogy számos bolt értékesítése nem volt engedélyköteles a vevői vállalkozáscsoport vagy az átadott boltok alacsony árbevétele alapján, ezért ezekkel kapcsolatos kérelem nem érkezett a GVH-hoz. Azok a piaci változások sem engedélykötelesek, ahol egy vállalkozáscsoport az általa üzemeltetett boltokat – és adott esetben a nagykereskedelmi hálózatot is – egyik franchise rendszerből egy másikba viszi át.

A kiskereskedelmi piacok hagyományosan lokális piacok, hiszen a fogyasztók általában lakóhelyük vagy munkahelyük közelében végzik el az élelmiszer és egyéb napi fogyasztási cikkek bevásárlását, ezért a GVH elsősorban településenként, egyes esetekben pedig kistérségenként vizsgálta meg az irányításszerzés hatását. A Hivatal minden esetben kötelezettség előírása nélkül engedélyezte az irányításszerzéseket, azonban az eljárások során kialakult a napi fogyasztási cikkek piacait érintő fúziók elbírálásának a korábbiakhoz képest kifinomultabb gyakorlata. Az összefonódásokat engedélyező határozatokban az érintett termék- és földrajzi piacok kiterjedésére, valamint a versenyhatások felmérésére vonatkozóan is számos kérdésben foglalt állást a GVH.

Részletes információkat a GVH kiskereskedelmi piacot érintő fúziós eljárásiról itt olvashat.
(BrandTrend)