Kategória: Aktuális.

Felröppent egy hír számos sajtóorgánumban. Bűnügyi, politikai avagy etikai problémának tűnik – nézőpont kérdése. Mutatnék azonban egy másik aspektust.

Egy listát hoztak nyilvánosságra. A névsorban szereplőket fiatal egyetemisták különféle jelzőkkel látták el. Minősítve, s megítélve az érintetteket. Ha jobban megnézed ezt a listát, egy idő után talán szembeötlik, hogy a megítélés és a megjegyzések alapját képező információk jelentős része bizonyosan a közösségi médiából származik (az iwiw-et konkétan említik többször is). Nem tudom mikori a lista, e blogbejegyzés szempontjából nem is ez a lényeg.

Ennél fontosabb, hogy itt egy generáció, amely információkat gyűjt. Nem csak gyűjti, használja is azokat. Olyan helyről, ahonnan nem is gondolnád.

Rólad mi tudható? Beírtad már nevedet a különféle internetes keresőprogramokba? Mit látsz? Mit láthatnak és tudhatnak rólad a hasonlóan eljáró ismeretlenek?

Fent vagy a közösségi média különféle platformjain? Mi derül ki rólad a Facebookról, a LinkedIn-ről vagy máshonnan? Tudod, hogy ezek a kommunikációs csatornák mire használhatóak? Tudod, hogy mit kommunikálsz maradról? Tudod, hogy bármit teszel például e felületeken, az bizony kommunikáció? S tudod, hogy ez alapján akár tetszik, akár nem, megítélnek mások? Mind a fényképeid, mind a hozzászólásaid, mind a csoportjaid, a lájkjaid, avagy akár ezek hiánya okán?

Saját élmények alapján tanultam meg erről sok mindent. Erre alapozva próbálom minél többekkel megértetni, hogy bár vannak veszélyei az új technológiának, azonban nem félni kell tőle. Sokkal inkább a lehetőségeket megismerve élni, s tudatosan hasznosítani saját javunkra a technológiát.

Akár arra például, hogy a közösségi médiát avagy…

Tovább