Kategória: Aktuális.

A részvényesek szerda este őt jelölték a tavaly novemberben elhunyt korábbi főszerkesztő helyére. A döntést még a szerkesztőségnek is jóvá kell hagynia.

A 46 éves újságírónő a volt Szovjetunió és Kelet-Közép-Európa szakértőjének számít: külsős kijevi tudósítóként 1996-ban került a laphoz, amelynek később moszkvai tudósítója lett, 2004-ben megkapta a nagy presztízsű Albert-Londres sajtódíjat a beszláni iskolai túszdrámáról írt sorozatáért.

Natalie Nougayrede-nek két hét áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a szerkesztőséget is, amely március 1-jén hagyja jóvá – vagy veti el – a részvényesek döntését. Kinevezéséhez az újságírók legalább hatvan százalékos támogatása is szükséges.   

Matthieu Pigasse, a Lazard Paris bank vezetője, Pierre Bergé üzletember, a Les Inrockuptibles progresszív kulturális havilap részvényese és Xavier Niel, a Free telekommunikációs társaság alapítója három évvel ezelőtt vette meg az addig az újságírók tulajdonába tartozó lapot. A szerkesztőség beleegyezése nélkül azonban a tulajdonosok nem nevezhetnek ki főszerkesztőt. A posztra összesen négyen jelentkeztek, mindannyian a lap munkatársai. 

A tulajdonosok által kiválasztott újságírónő a szerkesztőségben és a francia újságíró szakmában is nagy elismerésnek örvend, elsősorban megkérdőjelezhetetlen függetlensége miatt. Az 1944-ben alapított vezető francia lapnak ő lehet az első női főszerkesztője. Nougayrede alkalmasságát azonban sokan azért kérdőjelezik meg, mert eddig kizárólag külpolitikával foglalkozott, vezetői tisztséget soha nem töltött be, és a lap internetes szerkesztőségét egyáltalán nem ismeri, annak ellenére, hogy a Le Monde honlapja számít az egyik vezető francia hírportálnak.

Natalie Nougayrede 1988-ban végzett Strasbourgban, a Politikai Tanulmányok Intézetében, majd Párizsban tanult újságírást. 1990-től a Libération című napilap külpolitikai rovatánál és a BBC-nél dolgozott. A kilencvenes években már a Le Monde munkatársaként követte a kelet-európai országok és a volt Szovjetunió tagállamainak demokratikus átalakulását, 2001 és 2005 között moszkvai tudósító volt.

Az előző főszerkesztő, a 2011 januárban kinevezett Erik Izraelewicz tavaly novemberben a szerkesztőségben rosszul lett, majd kórházba szállítását követően szívrohamban elhunyt.
(MTI, BrandTrend)