Kategória: Aktuális és Kutatás.

Az Egyesült Államokban foglalkoznak a legtöbbet hazánkkal és ott születik a legtöbb pozitív cikk is rólunk. A németeket az Európai Unióval (EU) való viszonyunk érdekli, és előszeretettel írnak publicisztikákat Magyarországról – derült ki a Nézőpont Intézet Médiaműhely elemzéséből, amely Magyarország 2012-es megjelenését vizsgálta a világsajtóban. Az elemző intézet szakértői február 13-i, budapesti rendezvényükön, az elemzés mellett bemutatták az újonnan megalakult Médiaműhelyt is.

Foto: Földesi Máté 

A tanulmányban – Antal Zsolt, a Nézőpont Intézet Médiaműhely vezetője és az Intézet szakértői – 7 ország 40, az országhatárokon túl is ismert médiumában elemezte a hazánkról szóló tavalyi híreket. Az elemzés 3659 média-megjelenésben vizsgálta meg a Magyarországról szóló hírek témáját, és a cikkek polaritását (hangnemét). A tanulmány megállapítása szerint a vizsgált időszakban a nemzetközi média intenzív figyelmet szentelt a hazánkról szóló politikai és gazdasági híreknek; a legnagyobb érdeklődést az elemzett 5 amerikai, 10 német és 8 brit médium mutatta hazánk iránt. A legtöbbet az Egyesült Államok sajtója írt Magyarországról: összesen 840 cikket közöltek az országról. A német sajtó 746, a brit pedig 656 média-megjelenést tett közzé hazánkról.

A cikkek polaritása kedvezőtlenül alakult a tavalyi esztendőben: azok 46,5 százaléka negatív, 47,7 százaléka semleges, míg csupán 5,8 százaléka volt hazánkra nézve pozitív. Az ország nemzetközi összképében ugyanakkor javuló tendencia figyelhető meg, ugyanis míg a negatív cikkek aránya az év elején 57,1 százalék volt, addig az év végén ez a mutató 30,2 százalékon állt. A világsajtóban nincs sok pozitív történet Magyarországról, de a Magyarország-kép mindenképpen konszolidálódott – jegyzi meg az elemzés. Számszerűen és arányait tekintve is az amerikai sajtó közölte a legtöbb pozitív hírt hazánkról (az amerikai megjelenések 10,5 százaléka volt kedvező), számszerűen a legtöbb negatív cikket pedig a német média jelentette meg.

A legtöbbet a kormány intézkedéseiről írt a világsajtó: összesen 539 cikk jelent meg, amelyek mérsékelten negatív polaritásúak voltak. Az Orbán-kormánnyal az amerikai és a német sajtó foglalkozott a legtöbbet – az összes hazai vonatkozású cikk hozzávetőleg 16-16 százalékában. Az év második legnagyobb megjelenésszámot generáló témája a magyar gazdaság helyzete volt – e megjelenések polaritása is enyhén negatív. A témáról a legtöbb írást az amerikai sajtó jelentette meg, ugyanakkor a brit sajtó is sok cikket közölt a magyar gazdaság állapotáról. Hazánk és az EU viszonya is kiemelt figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban: összesen 526 írás szólt a témáról, amelynek több mint fele januárban és februárban jelent meg, mégpedig egyebek mellett a hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról és néhány kifogásolt törvényről. A Magyarország-EU viszonyról legtöbbet a német sajtó írt. A fentieken kívül sok cikk foglalkozott az úgynevezett „demokráciakérdéssel”, a szélsőjobboldali tendenciákkal, az ellenzékkel, valamint Ramil Safarov kiadatásával.

A Nézőpont Intézet az elemző és közvélemény-kutató tevékenység mellett az idei évtől a médiapolitikával, a média helyzetével, a médiatartalmak és a híradók kiegyensúlyozottságával is foglalkozik újonnan létrehozott Médiaműhelyében. Az Intézet heti rendszerességgel teszi közzé híradóelemzését, amely egyebek mellett vizsgálja a politikai hírek arányát és az abban szereplők megjelenését. A Nézőpont Intézet Médiaműhely vezetője Antal Zsolt médiakutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa.

Vizsgált világsajtó

USA
Bloomberg,
International Herald Tribune,
The New York Times,
The Washington Post,
The Wall Street Journal

Nagy-Britannia
European Voice,
Financial Times,
Telegraph.co.uk,
The Economist,
Guardian.co.uk,
Observer.guardian.co.uk,
The Times,
Reuters

Németország
Berliner-zeitung.de,
Financial Times Deutschland,
Frankfurter Allgemeine Zeitung,
Frankfurter Rundschau,
Handelsblatt,
Der Spiegel,
Süddeutsche Zeitung,
Tagesspiegel.de,
Die Welt,
Die Zeit

Franciaország
Lexpress.fr,
Le Figaro,
Le Monde,
Nouvelobs.com,
Libération

Ausztria
Der Standard,
Die Presse,
Kurier.at

Svájc
Neue Zürcher Zeitung,
Tages-Anzeiger

Oroszország
Kommerszant,
Izvestia.ru,
Vedomosztyi,
Ng.ru,
Rg.ru,
Ria.ru,
Lenta.ru

Az elemzés itt olvasható: Nezopont_Mediamuhely_Elemzes

(BrandTrend)