Kategória: Aktuális.

A városban járva láttam óriásplakáton reklámozva 20000-23000 Ft-os  gépet vállalható perifériákkal felszerelve és emlékszem alig volt három-négy éve, hogy a netbookok a maguk 60-70000 Ft-os árukkal elkezdtek komolyabb piaci részesedést szerezni a digitális technológiák piacán, képzeljük el ilyen árakon elérhető digitális eszközök hogyan fognak teljesíteni.

Apám, aki képtelen volt 8 évig megtanulni számítógépet használni, most a táblagépen 2-3 nap után 70 éves korában könnyedén Skype-ol, olvas, levelezik. A Youtubeot könnyedén kezeli, TV műsorokat néz rajta, zenét hallgat, videóklippeket tölt. 2-3 éves gyerekeket nem is kell említeni. Nem csak úgy elméletben, hanem érezhető gyakorlatként először beszélünk interaktív technológiák terén olyan árban is versenyképes, széleskörű eléréssel és használhatósággal bíró ökoszisztémáról, amit eddig csak a televízió tudott.

2013-ban végre jönnek az okos órák, amiket a telefonhoz kapcsolva mindenféle dologra alkalmasak lesznek. Olvashatjuk a friss twitteket, igazíthatunk a zenén, stb. A fejre szerelt túlsúlyos szemüveg víziója szerintem nagyon nagy lufi bizonytalan jövőképpel – talán 2-4 év múlva -, ezek az órák viszont itt vannak, szerintem lesz Apple óra is, de nem iWatch lesz a neve. Én nagyon örülnék, ha már most be tudnának kerülni ezekbe olyan test szenzorok, amikkel mindenféle információ gyűjthető a szervezetünkről, de ha csak egy erős integráció létrejön, már azzal is elégedett leszek.

Tovább finomodik a mobile first stratégia. 2012-ben kiderült, hogy szeretünk alkalmazásokat letölteni nagy mennyiségben, de a fizetési morált az appoknak sem sikerült megváltoztatni, így 2013-ban integrált sikersztorikat fogunk látni. Egyre több webes szolgáltatásokból, előfizetéses rendszerekből formált üzleti modellel működő mobilos sikersztorira lehet számítani, amiből azt tippelem, hogy elsősorban már sikeres digitális szolgáltatásokat üzemeltető cégek fognak mobilon is sikereket produkálni 2013-ban. Mobilban itthon az fog nyerni, aki kitalája, hol fognak fizetni a felhasználók a szolgáltatásért, amit mobilon igénybe vesznek. Ismerős?

A médiacégek mobilhirdetési árbevétele óriásit fog ugrani a mobilwebes elérés miatt, de…

Tovább