Kategória: Aktuális.

A Független Bírálóbizottság döntése értelmében 2012-ben:

„Az év üzletembere” Sándor József, a Fémalk Zrt. vezérigazgatója,

a „Példakép” Lakics László, a Lakics Gépipari Kft. ügyvezetője,

a „Merész újító” Cserpes István, a Cserpes-Sajtműhely Kft. ügyvezetője,

a „Jövő ígérete” Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. tulajdonosa lett.

„Európában és a fejlett világban a jólét záloga és minimuma az, ha a munkaképes embereknek van munkahelyük és munkájuk. Ráadásul az elmúlt években tapasztalható recesszió minden országban a legfontosabb és legégetőbb társadalmi kérdéssé tette a munkahelyek számát. Ismert és elfogadott tény, hogy a fejlett országokban a kis- és középvállalkozások teremtik a munkahelyek kétharmadát. Magyarországon is hasonló, ha nem magasabb ez az arány. Sok más tényező mellett ezért is hiszünk a vállalkozások és a vállalkozók fontosságában, erejében. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy sikereik ismertté váljanak, hozzájárulva ezzel az ország pozitív üzleti környezetének kialakításához” – mondja Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

 

Az Ernst & Young világszerte nagy presztízsű üzleti elismerésének hazai díjazottjait minden évben a Független Bírálóbizottság választja ki, nemzetközileg felállított kritériumrendszer alapján. A döntésben a díjazott által vezetett társaság eredményei mellett a stratégiai szemlélet, a személyes integritás, a kockázatvállalási hajlandóság, a nemzetközi hatás, valamint az innovációhoz való hozzáállás is fontos szerepet játszik.

Az idei Független Bírálóbizottság elnöke Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. További tagjai Dr. Bayer József, az Axel Springer Kiadó ügyvezető igazgatója, Horváth Gergely Domonkos, az MNV Zrt. vezérigazgatója, Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója, Dr. Rudas László, a Rudas Holding elnöke, az Istenhegyi Klinika alapító elnök-vezérigazgatója, az FBN-H alapító elnöke, Soós Csaba, az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. elnöke, valamint Szűcs Ildikó, az OTP Bank elnöki főtanácsadója.

Az Ernst & Young „Az év üzletembere” fődíjat idén, Sándor József, a Fémalk Zrt. vezérigazgatója vehette át. „A díjazott vállalkozó, aki egy Zemplén megyei kis faluban született, mára egy tízmilliárd forintot meghaladó árbevételű cég kizárólagos tulajdonosa, amely a világ egyik legkompetitívebb iparágában áll helyt nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú termékeivel. Tevékenységével hozzájárul Magyarország egyik legfontosabb húzóágazatához, a járműgyártáshoz. Sándor József a rendszerváltás hajnalán, kényszervállalkozóként, menedzseri ismeretek, tapasztalatok nélkül alapította vállalatát, amely az elmúlt 23 évben dinamikusan – olykor évente duplázódva – fejlődött. Az alapító üzleti gondolkodását eddigi karrierje során az innovatív szemléletmód, a nyitottság, a szakmai precizitás és a csapatmunka jellemezte, amellyel biztosítja a versenyelőny megtartását, a műszaki színvonal fokozását. Saját és csapata erőfeszítései nem csupán vállalatának hoztak sikereket, de Budapest egyik nagy múlttal rendelkező ipari parkjába is új életet lehelt Csepelen” – indokolta a Független Bírálóbizottság döntését.

A Fémalk (Fémöntészeti és Alkatrészgyártó) Zrt. jogelődjét Sándor József 1989-ben, többedmagával 1,9 millió forintos törzstőkével alapította, ami az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő nyomásos alumíniumöntödévé nőtte ki magát. A Fémalk elindulása óta eltelt 23 év alatt a vállalkozás folyamatosan és dinamikusan fejlődött. A Bt‐ből Sándor József vezetésével Kft., majd Zrt lett, amely Csepelen – a megtermelt eredményt évről‐évre visszaforgatva ‐ több lépcsőben felvásárolt közel 15.000 négyzetméter területű, felszámolás alatt álló üres ipari csarnokot. Az ügyvezető nemzetközi szinten is jelentős versenyelőnyt ért el a fejlesztési tevékenység előtérbe helyezésével, valamint a vevőkkel és autógyárakkal való átfogó együttműködés kialakításával a termékfejlesztésben.

„Az év üzletembere” díjat korábban Soós Csaba (2011), Bodrogai Ferenc (2009), Gerendai Károly (2008), Jaksity György (2007), Bojár Gábor (2006), Demján Sándor (2005), Dr. Kürti Sándor (2004) és Dr. Csányi Sándor (2003) vehette át.

A „Példakép” különdíjat idén Lakics László nyerte el. A Lakics Gépipari Kft. ügyvezetője 1984-ben alapított egyszemélyes vállalkozását mára egy felső kategóriás középvállalattá fejlesztette. Az elsősorban a megújuló energiaforrások területén tevékenykedő, bonyolult hegesztett acélszerkezetek gyártásával, valamint precíz megmunkálásával foglalkozó céget az egyedi műszaki megoldások tették sikeressé. A tradicionális értékek, tapasztalatok és az innovatív megoldások hatékony ötvözésével, folyamatos infrastrukturális fejlesztésekkel és a humánerőforrás képzésével biztosítja Lakics László a vállalat versenyképességét. Az elmúlt közel harminc évben a tulajdonos üzleti filozófiáját a szakmája iránti elkötelezettség, a kihívásokkal való bátor szembenézés és a fejlődés iránti vágy határozta meg.

Cserpes István, a Merész újító”, a Cserpes-Sajtműhely Kft. vezetője termékei előállítása során a termék „érdekeit” helyezi előtérbe a gazdaságosság helyett, ami a minőségi alapanyagok felhasználásában, a szakmailag jó gyártástechnológia és üzemi gyakorlat alkalmazásában, valamint a figyelmes munkavégzésben testesül meg. A cégvezető munkatársai az idők során nevelődnek ki, akik végigjárják a folyamatokat a gyártástól az értékesítésig. A vállalat sikerrel tudott túllendülni az EU csatlakozást követő piaci változások következtében kialakult pénzügyi nehézségeken, és mára erős szakmai alapokon nyugvó, pénzügyileg stabil, megfelelő eszközállománnyal és humán erőforrással rendelkező céggé fejlődött. Az alapító ugyancsak elkötelezett a tejtermékekkel kapcsolatos egészséges étkezés népszerűsítése iránt. A Cserpes Tejivó elindításával a vállalat belépett a magyar gasztro világ területére, amellyel Cserepes István célja, hogy megismertesse az emberekkel a valóságos magyar ízlésvilágnak megfelelő termékpalettát.

A „Jövő ígérete”, Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. tulajdonosa lett, aki a kézzel készített csokoládészakma úttörője. Álláskeresés közben körvonalazódott ötlete alapján, 2010 nyarán indította útjára vállalkozását, amely több mint 60 millió különböző, egyedi igények szerint létrehozható táblás csokoládévariáció megalkotására ad lehetőséget. Két év leforgása alatt a chocoMe kiterjesztette disztribúciós hálózatát, és termékei megtalálhatók Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Svédországban. Emellett franchise jogokat értékesített Amerikában és Ausztráliában. Mészáros Gábor a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének nagykövetévé vált, a chocoMe csokoládét pedig a Dining Guide a legjobb kézműves csokoládék közé választotta.

A díj kiírásának megfelelően Sándor József képviseli 2013-ban Magyarországot az Ernst & Young „World Entrepreneur Of The Year” gáláján Monte Carlóban, ahol az egyes országok fődíjának nyertesei vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló Bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.
(BrandTrend)