Kategória: Aktuális.

Amit majdnem biztos, hogy nem ismertél a Facebook szabályzatából.

Amikor létrehozzuk a Facebook fiókunkat, szinte magától értetődő módon elfogadjuk a Facebook Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF) és nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy legtöbben úgy, hogy el sem olvassuk azt. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szabályzatok hosszúak és érthetetlenül bonyolultnak tűnnek. Ezen próbál változtatni dr. Ormós Zoltán és csapata, akik egy nagy projektbe vágták a fejszéjüket: Usersdigest.net oldalukon kivonatot készítenek különböző online szolgáltatók szerződési feltételeiből, hétköznapi nyelvre fordítva. Lássuk, mi az, amit valószínűleg nem tudtunk eddig a Facebookról!

Pozitívum:

  • A Facebookon belül külön aloldalak segítik a szellemi tulajdonjogok érvényesítését. Ilyenek például a szellemi alkotások (szövegek, képek, zenék) feltöltéseivel kapcsolatos tájékoztató oldalak, illetve azok az aloldalak, ahol tájékoztatást kaphatsz arról, hogy mit tehetsz, ha a saját szellemi alkotásaidat és védjegyeidet sértő tartalmakra bukkansz a Facebookon.
  • A jelentőeszköz alkalmazásával dönthetsz a képeidet és bejegyzéseidet érintő címkék, jelölések (tag-ek) elfogadásáról vagy visszautasításáról. Ezáltal megelőzheted például, hogy mások olyan tartalmakhoz kössék a neved, melyekben nem szerepelsz, illetve amikkel nem akarsz azonosulni.
  • Ha a Facebookon használsz valamilyen applikációt (pl. egy játékot), akkor ennek a fejlesztői és üzemeltetői kötelesek a számodra ügyféltámogatást biztosítani. Ez segítséget nyújthat pl. abban, hogy az esetleges hibákat bejelentsd vagy tájékoztatást kérj a téged érintő témákban (pl. a felhasználói adataid kezelését illetően).

Figyeljünk oda!

  • Ha tartalmat töltesz fel a Facebookra, akkor a Facebook ingyenes és az egész világra kiterjedő felhasználási jogot szerez a megosztott tartalmaidra. Ezt a felhasználási jogot pedig harmadik személyeknek is továbbadhatja al-licenc formájában. Ha a Facebook használata közben a tartalmadat másokkal is megosztod, akkor hiába törlöd később akár a tartalmadat, akár a fiókodat, a Facebook továbbra is megtartja a számára adott felhasználási jogokat. A tartalmad, pl.: képeid csak akkor törlődnek véglegesen, ha azokat mindenki más is letörli, akivel azt megosztottad.
  • Ha bármilyen tartalmú javaslatot, ötletet küldesz a Facebooknak, akkor azt a továbbiakban mindenféle ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja.
  • A személyes idővonaladat nem használhatod fel a saját jövedelemszerzésed céljából, például akként, hogy a státuszod frissítéseit egy hirdetőnek adnád el.
  • A Facebook visszaveheti a fiókod vagy oldalad nevét, amennyiben…

Tovább