Kategória: Aktuális.

Az EuroSkills 2012 nemzetközi szakmai versenyen a három debreceni fiatal szakemberből álló magyar csapat 1. helyezést ért el az Enterprise ICT Team, azaz az informatikai hálózatüzemeltető csapatok versenyében.

Idén a híres belgiumi Forma-1-es pálya, a Spa-Francorchamps adott helyszínt október 4 és 6. között a legrangosabb európai szakmai versenynek, az EuroSkills-nek, ahol 23 ország több mint 450 versenyzője indult 40-nél is több különböző szakmában. A rendezvénynek a három nap alatt több mint 50 000 látogatója volt. Az Enterprise ICT Team kategóriában hazánkat képviselő háromfős csapat – amelynek mindegyik tagja a Cisco Hálózati Akadémia hallgatója – a HTTP Alapítvány által szervezett, a Cisco Magyarország, az IT Services Hungary Kft, a Microsoft Magyarország és a Profession.hu által támogatott nemzeti döntő nyerte el az indulás jogát. A 2012 áprilisában megrendezett hazai versenyen elért első helyezést egy nagyon kemény és egyben jól sikerült felkészülési időszak követte.

A rendkívül erős nemzetközi mezőnyben a versenyzőknek kis- és közepes hálózatok telepítéséből, internetes szolgáltatások beállításából, valamint biztonsági funkciók megvalósításából álló komplex feladatot kellett megoldaniuk. Csőke János, Kreszán Kristóf és Zeke Sándor mind a három napon nyugodtan és kiegyensúlyozottan versenyzett, így végül magabiztosan utasították maguk mögé az ezüstérmes portugál és a harmadik helyezett német csapatot.

„Példa nélküli az az iparági összefogás, amely megteremtette a hátteret ehhez a sikerhez. Az évek óta tartó következetes munka és a sok-sok közös erőfeszítés végre meghozta gyümölcsét. A Cisco Magyarország a továbbiakban is elkötelezetten kívánja támogatni a tehetséges fiatal informatikai szakembereket.” – emelte ki György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. 

Egy ilyen magasan jegyzett nemzetközi versenyen aranyérmet szerezni kimagasló eredmény” – méltatta a csapat sikereit, az egyik támogató, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója, Bőthe Csaba és hozzátette – „ezzel remélhetőleg egyre több potenciális versenyzőt motiválunk a részvételre. A megmérettetés nem csak a szakmai kompetenciák, de a gyakorlati tapasztalatok fontosságát is igazolta – a Magyarországon, terepen szerzett tudás óriási előnyt jelenthet már nemzetközi szinten is. Külön öröm számomra, hogy Zeke Sándor, a győztes Enterprise ICT Team egyik tagja, a „mindennapokban” az ITSH csapatát erősíti.”

A magyar versenyzők nem csak az informatikában jártak az élen. Két további egyéni számban végeztek az élen – a bútorasztalos és az épületasztalos voltak azok a szakmák, amelyekben idén nem találtunk legyőzőkre. Szintén aranyérmes lett a faipari technológiákban és a mechatronikában versenyző hazai csapat. A sikerek az aranyérmekkel nem értek véget.

A virágkötő csapatunk ezüstérmet szerzett, fodrászatban, ácsolásban, a tisztító-karbantartó illetve a pincér szakmában pedig a bronzérmet hozták el a magyar versenyzők.