Kategória: Aktuális.

Néhány napja futottam bele az alábbi ábrába facebookon, melyet a BME tiéd a diploma, ha túléled oldala tett közkinccsé (eredetileg a toothpastefordinner.com oldalon jelent meg).

Örültem neki, mert végre valakinek sikerült szemléletesen bemutatni, hogyan is zajlik egy kreatív folyamat a valóságban. Bár sokan azt gondolják, hogy az ember néhány óra leforgása alatt “összecsapja” a munkát, ez egyáltalán nem igaz. A kedvenc szakaszom a “fuck off” (leszarom:), ami viccesen hangzik, de azt kell mondjam ez a legfontosabb része a folyamatnak. Gyakorlatilag ilyenkor születik meg a megoldás. Hiába nem foglalkozol ténylegesen a projekttel, az agyad folyamatosan kattog a problémán, dolgozik a háttérben, álmodsz vele, beszélgetések közben be-be villan, fürdés közben előkerül és ha nem is tudatosan, de mégis munkát végzel. Végül mikor a megvalósításra kerül a sor, akkor pontosan tudod mit kell tenned.

De nem is erről akartam írni. Ez az ábra eszembe juttatta a NEMet mondás tudományának problémáját. Az fps-ben folyamatosan kreatív munkát végzünk, a programozás, a felület tervezés, a grafikai tervezés, az online kampányok tervezése, a projekt menedzsment, stb., mind kreatív folyamat. Éppen ezért rendkívül nehéz ezek időzítése, menedzselése és nagyon gyakori a túlvállalás ilyen-olyan okok miatt.

Nyilván ezen lehet segíteni különböző módszertanok bevezetésével, mint amilyen pl. a scrum, de szerintem alapvetően a probléma gyökere az, hogy a résztvevők nem tudnak NEMet mondani.

Miért nem megy a NEMet mondás?

Jómagam is számtalanszor belefutottam már a csapdába és magam körül is rendszeresen találkozom ezzel a problémával. Érdekes a feladat és meggyőzöd magad, hogy meg tudod csinálni, bár pontosan tudod, nem fog időben beleférni. A projektben nagy a potenciál, sok lehetőséget rejt, bevállaljuk, megoldjuk valahogy. A főnököm kérte, nem mondhatok nemet, meg fogom oldani, persze a végén nem készül el, vagy a kért feladat, vagy a többi, ami emiatt csúszik. Ez egy fontos ügyfél, nem mondhatok nemet neki, mert gyümölcsöző üzleti kapcsolat lehet a jövőben és még sorolhatnám a tipikus eseteket. A baj ezzel, hogy becsapod magad, becsapod a főnököd és becsapod az ügyfeled. Ha úgy tetszik, hazudsz mindenkinek. Valamelyik projekt biztosan nem készül el időben, a túlvállalás okán szinte bizonyos, hogy a minőség sem lesz a magatól és a másik szereplő által elvárt, túlhajszolod, stresszeled magad, a csapatot. Kinek jó ez? A válasz egyszerű: SENKINEK.

Tanuld meg a NEMet mondást!

Alapvetően egyszerű a képlet.

Tovább