Kategória: Aktuális.

Hírszempontból bivalyerősen kezdtük 2001-et: már az év második napján, hajnalban főbe lövi magát a király, Zámbó Jimmy. Az internetezők döbbenetüket természetesen Index-fogyasztásba fojtják, a legkisebb hírmorzsák is olvasottsági csúcsokat döntenek, a Fórum vonatkozó topikjai pedig valósággal felrobbannak.

A láz néhány nap múlva alább hagy, mi pedig újból megtapasztaljuk az általam később pumpajelenségnek elnevezett hatás áldásos eredményét – egy nagy hír hatására a gyorsan felszökő látogatottsági görbék később sosem a régi szintre esnek vissza, hanem a korábban megszokotthoz képest magasabb szinten stabilizálódnak. Ez Jimmy esetében azt jelentette, hogy stabilan napi százezer olvasó fölé kerültünk – a Nyírő távozása óta eltelt egy év alatt tehát nagyjából ötszörösére sikerült az olvasottságot tornászni.

Senki sem tudta eddig rajtunk kívül, de a Királlyal együtt egyik Sony fényképezőgépünk sapkája is a sírba szállt – a mi fotósunk hajolt a sír fölé a legszemtelenebbül, így a kis fekete kupak Jimmy földi maradványai közvetlen közelében pihen most már az örökkévalóságig.

A Braun Robi körül kialakult konfliktushalmaz nem egyszerűsödött. Előzőleg önálló céget alapítottunk a Well-Press nevű könyvkiadóval, Esterházy György cégével. A kiadónál volt Magyarország legteljesebb turisztikai adatbázisa és talán legjobb elméleti szakembergárdája, ebből az alapanyagból Bánóczy vezetésével Windex munkacímen akartunk turisztikai portált gründolni – igazi, jól értékesíthető internetes szolgáltatás lehet majd belőle, gondoltuk.

A projektet pár hónap után Kőrösi Braun alá rendelte, aminek sajnálatos következménye az volt, hogy néhány brutális ütközés után valamennyi belső és külső résztvevő – Bánóczy és Esterházy vezetésével – egy emberként menekült el az Index környékéről; aztán mindenfajta külső segítség és partnerség nélkül hetek alatt felhúzták azt a Vendégvárót, amely sok-sok évig vezette a turizmusweboldalak magyar piacát.

Akkor kisebb problémának tűnt aukciós partnerünk, a 4sale esete – később viszont kiderült, hogy ezen sokkal többet vesztettünk. Az izraeli társaság aukciós szisztémában kínált különböző eszközöket, számítástechnikai berendezéseket, háztartási gépeket az interneten (egy Ebay-szerű szoftverrel), és miután hazájukban felállították a szolgáltatást, második próbálkozásukkal Magyarországra is szerettek volna betörni. Robi révén Index-közelbe kerültek, így leszerződtünk velük egy laza együttműködésre azzal, hogy később esetleg pénzt is fektetünk magyar leánycégükbe.

Erre azonban soha nem került sor, mert…

Tovább