Kategória: Aktuális.

Az olvasók augusztus 9-ig nevezhették be kedvenc blogjukat, a zsűri és a közönség azonban csak a magyar nyelvű, rendszeresen frissülő blogokat értékelhette. Az előző évhez hasonlóan idén is versenyezhettek a Tumblren, Facebookon, Twitteren vagy más közösségi oldalon vezetett naplók.

A szavazás augusztus 20-án indult, szeptember 6-ig több mint 48 ezer szavazat érkezett. Egy kategória kivételével mindegyikben két nyertest hirdettek: a közönségdíjasok listáját szeptember 7-e óta bárki megnézheti a goldenblog.hu-n, ahogy a zsűri top 10-es rangsorait is. A legjobb blogok szerzőinek szeptember 19-én, az A38 rendezvényhajón adták át a díjakat. 

Életmód
A zsűri értékelése alapján az életmód kategóriában az Annenn blog lett az első helyezett. Rác András, a hvg.hu Utazás alrovatának szerkesztője szerint azért döntöttek az Annenn mellett, mert az oldal letisztult és elegáns, a képek is központi szerepet kapnak, a posztok pedig soha nem terjedelmesebbek, mint amit „a belefoglalt információ” igényel. A legtöbb közönségszavazatot Hozleiter Fanni blogja, a Goldenblogon már többször top 10-es helyezést szerző Mosolyka kapta.

Gasztroblogok
Több mint 140 blog közül választották ki a gasztro kategória zsűritagjai a 2012-es győztest, a Vegasztromániát. „Nem téríteni akar, hanem egy lehetséges életformára felhívni a figyelmet. Szó szerint jóízűen, gusztusosan, könnyedén” – értékelte a blogot Gyimesi Zsuzsa, a hvg.hu Gasztro alrovatának szerkesztője. A közönségdíjat a gasztrozseni.hu kapta.

Kult-szórakozás
„Már nem is blogról van szó, hanem egy önálló arculattal rendelkező szájtról. Jó arányban és ritmusban keverednek az események, az ajánlók és a véleménycikkek, a tematikus összeállítások” – mondta a kult-szórakozás kategória idei győzteséről, a kultblog.hu-ról Ligeti Nagy Tamás, a hvg.hu Élet+Stílus rovatának vezetője. A 2012-es közönségdíjas a Hollywood Hírügynökség lett.

IT-blogok
Az IT-blogok közül idén az IDDQD találta a legjobbnak a szakmai zsűri. „Az IDDQD blogot olvasva az embernek folyton az jár az eszében, hogy vajon a szerzők mikor csajoznak/dolgoznak? Egészen kimagasló játékismeret süt a szerzőkből, és látszik, hogy nem ma kezdték az ipart” – mondta Lippai Gergő (lipilee). A legtöbb közönségszavazatot ebben a kategóriában az FPS blog kapta.

Szakértői blogok
A kategóriák közül idén a szakértői volt a legnépszerűbb, az olvasók több mint kétszáz blogot neveztek, a győztes a Puli Space lett. „Egy olyan bloggal szemben, amelynek csapata a 30 millió dolláros Google Lunar X PRIZE nevű befektetésért van versenyben, komolyak az elvárások. Bár én gyakrabban olvasnék a konkrét fejlesztésekről vagy a tervezésről, a szórakoztató posztok kiváló marketinget jelentenek a csapatnak” – mondta a blogról Bánóczy Zoltán online marketing szakember. A közönségdíjat a Gerilla Önéletrajz kapta.

Hírblogok
A 2012-es Goldenblog meglepetése a hírblog kategória győztese lett: a zsűritagok és az olvasók is a Hírcsárdára szavaztak. „Ha az ország csak annyira lenne hírcsárdás, mint a Hírcsárda, már akkor is vidám lenne az élet errefelé. Mivel azonban a valóság sokszor ezerszer hírcsárdásabb még a Hírcsárdánál is, a blog abban segít, hogy elviseljük az egyébként halálos adagban ránk zúduló jókedvet” – mondta Mong Attila újságíró, a Napifix bloggere.

Helyi.érték
Helyi.érték kategóriában a Panamericana kapta a legtöbb zsűriszavazatot. Az On The Spot filmesei, Cseke Eszter és S. Takács András szerint a Panamericana bloggerével, Bede Mártonnal utazni pont olyan, mint backpackerként járni a világot. „Hajszálpontosan adja vissza a hátizsákos utazás szabad, semmihez sem hasonlítható élményét, ráadásul stílusosan, informatívan, személyesen, mégsem öncélúan” – mondták. A közönségdíjat az Urbanista blog kapta.

Fotóblogok
Idén több mint kilencven fotóblog közül választotta ki a zsűri a 2012-es győztest – Kálló Péter blogját. „Nem ma kezdte a fotózást, se a blogolást, mi sem tegnap óta nézzük a munkáit. Viszont régóta nem éreztünk ilyen friss lendületet, ilyen sok és ilyen jó anyagot, ennyi kísérletezést, hol jót, hol még jobbat” – mondta Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere. A legtöbb olvasói – nézői – szavazatot a Mai Manó Ház blogja szerezte.

Egyéb és mobil
Az előző évekhez hasonlóan az Egyéb kategóriában idén is csak közönségdíjast hirdettek, a legtöbb szavazat a Tekasztorik blogra érkezett, míg a mobil különdíjat a Be Social kapta meg – erre a blogra érkezett a legtöbb szavazat mobilról.

„Örömünkre szolgál, hogy 2012-ben is a Goldenblog főtámogatói lehetünk. Az együttműködésnek köszönhetően mi is egyre jobban értjük a bloggerek nyelvét, és ők is egyre inkább használják a mobiltechnológiák adta lehetőségeket, legyen az mobilon elérhető blogszerkesztő felület, maga a Hipernet, vagy akár egy mobilba épített kamera funkció a leendő blogtartalom azonnali megörökítéséhez. A Blogs Not Dead nemcsak szellemes mottó, hanem valós állítás, amelyhez a mobilinternet terjedése és a mobiltelefonok fejlődése is nagymértékben hozzájárul. Ezúton is gratulálunk az idei győzteseknek, és azt üzenjük mindenkinek, hogy olvassanak továbbra is blogokat” – mondta Klausz Ferenc, a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.
(BrandTrend)