Kategória: Aktuális.

Vannak sportágak, melyeknek kiemelt figyelmet szentelünk, főképp az olimpia idején. Az úszás, ahol rendelkezünk jó eredményekkel és olyan sportolókkal is, akikre érdemes sztárként tekinteni. Ilyen például a Londonban is remeklő Gyurta Dániel, Cseh LászlóJakabos Zsuzsa, Risztov Éva. Úszás terén a paralimpián is megvannak az eredmények – de vajon sztárok-e a sérült sportolók?

A Londoni olimpián Cseh Laciék összesen 3 érmet és 34 pontot szereztek, mindezt egy 31 fős küldöttséggel. Paralimpikonjaink (vagy mondjuk inkább úgy, hogy Sors Tamásék, esetleg Tóth Tamásék) mindössze 10 fővel képviselték a hazai sérült úszókat. Ehhez képest is hazahoztak 4 érmet és 27 pontot. A Ferling a Finding Your Information (FYI) segítségével megmérték, ezek a teljesítmények az online médiumokban mekkora népszerűséget eredményeztek.

A legtöbb megjelenést elérő úszónk Gyurta Dániel volt (1979 online megjelenés). A 3 helyezésnek és a 12 szerzett pontnak köszönhetően a népszerűségi versenyben is megelőzte tehát Cseh Lászlót (1669) és Risztov Évát (1096). Némiképp meglepő tehát, hogy a bronzzal hazatérő Cseh népszerűbb volt a meglepetés aranyat szerző Risztovnál.

A paralimpiai bajnok és ezüstérmes, Sors Tamás (840) azonban rögtön utánuk foglal helyet a negyedik helyen. Sőt, a szintén paralimpikon Tóth Tamást (600) is csak Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka előzi meg. Utóbbiak közül a szépségével fókuszba kerülő Jakabos az egyetlen, aki úgy fért be a top 10-be, hogy nem sikerült pontot elcsípnie Londonban.

Sorsot és Tóthot tehát hasonló sztárként ünnepelték a hazai online médiumokban, mint egészséges sporttársaikat. A többi úszó paralimpikonunk azonban méltatlanul kevés megjelenéshez jutott. Tóth után a következő csak a 18. helyre fért be (Illés Fanni – 197). De a bronzot szerző Vereckei Zsolt vagy a pontszerző Ráckó Gitta és Engelhardt Katalin is méltatlanul a népszerűségi lista végén foglalnak helyet. Több, helyezetlenül zárt ép sportoló is jócskán megelőzi őket. Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy míg Vereckei és Ráckó neve még a paralimpiai csapat hivatalos oldalán is az általunk használt írásmóddal szerepel, addig Vereczkei illetve Ráczkó névvel is több tucat megjelenés született róluk.

Elmondhatjuk tehát, hogy van a paralimpiai úszócsapatnak is két sztárja, de a sérült sportolók általában kisebb figyelmet kapnak. Ezt jól mutatja az egy éremre illetve pontra jutó megjelenések száma, ami jóval magasabb az olimpikonok esetében.

(BrandTrend)