Kategória: Aktuális.

Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője azt indítványozza a parlament mai tagjainak, a javaslat előkészítőinek, beterjesztőinek, hogy az ügyfélkapuval rendelkező közel kétmillió választó polgár ennek a modern technikának a segítségével is gyakorolhassa állampolgári jogát a regisztrálásra.

Ez a javaslat nyilvánvaló előnyeivel együtt megoldást jelent azok számára is a regisztráláshoz, akik valamilyen oknál fogva nem tudják elhagyni otthonukat, vagy munkájuk következtében nehezen alkalmazkodnak a hivatali ügyintézési időpontokhoz. A volt országgyűlési képviselő elképzelését több szakmai civil szervezettel egyeztette. Bízik benne, hogy a kormány és az országgyűlés pártjai szakmai nyitottsággal és politikai tettrekészséggel fogadják a Netpolgárok javaslatát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az informatikai megoldásokat szívesen fogadják az érintettek, ha a felkínált hálózati aktivitás valódi könnyítést jelent az ügyintézésben, kapcsolattartásban. Az online adóbevallás elterjedtsége, általánossá válása világosan mutatja, hogy van mód és lehetőség a személyi informatika térnyerésére a lakossági adatbázisok kiépítésében.

Ma Magyarországon közel kétmillió polgár (a választásra jogosultak több mint huszonöt százaléka) használja rendszeresen az ügyfélkaput. Ennek a modern technikának a segítségével készíti el és adja be az adóbevallását, tartja a mindenkori álammal a kapcsolatot, kap értesítést okmányai megújításának szükségességéről. Online foglal időpontot az okmányirodákban, ezzel is elősegítve az olcsó és hatékony állam működését. Amennyiben a kormánytöbbség úgy dönt, hogy bevezeti a választás előtti regisztrációt, joggal elvárható, hogy ezt a már jól kiépített és hatékonyan működő informatikai közigazgatási hálózat bevonásával tegye. A felröppent hírek kész ténynek veszik, hogy regisztrálni a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezőknek csak személyesen, esetleg levélben lehet majd. Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője ( Hírközlési – Informatikai Bizottság tagja ) azt javasolja, hogy az előterjesztés készítői gondolják át és bírálják felül jelenlegi álláspontjukat. Készítsenek olyan tervezetet, amelyben mód van arra is, hogy az ügyfélkaput is használhassa mindenki a regisztráláshoz. Az online regisztrálás lehetőségének biztosításával ismét nőhetne az ügyfélkapuval rendelkezők száma. Az elektronikus ügyintézés elterjedése, megerősödése várhatóan növelné a választásokra feliratkozók számát, már most első alkalommal is, hosszabb távon pedig bizonyosan.
(BrandTrend)