Kategória: Aktuális és Kutatás.

A tavalyi év során 2,5-szeresére emelkedett a mobil oldalletöltések száma a régióban. Bár a forradalmi változásokra még várni kell, minden jel szerint fényes jövő áll a mobil-alapú üzleti modellek előtt, mint a mobilhirdetések, a mobil fizetés és az m-kereskedelem.

A balti állomok a mobilinternet zászlóvivői a CEE régióban. Észtországban és Litvániában közel hatszorosára emelkedett a mobil oldalletöltések száma az előző év során. Ezt a trendet nem tévesztik szem elől a hirdetők sem, akik egyre inkább jelen vannak a táblagépeken és okostelefonokon, hogy fenn tudják tartani a kapcsolatot a mobilra migráló közönséggel. Egy másik szegmens, aki meglovagolta a mobil hullámot, az e-kereskedelem, melynek nagy szereplői, mint az Allegro, Slevomat, Biglion és Groupon mobil alkalmazásokkal teszik egyszerűbbé a felhasználók számára a vásárlást.

A mobil üzleti modelleknek jelenleg a legnagyobb táptalaja Törökországban és Litvániában van, ahol a mobil oldalletöltések aránya meghaladta a 10%-ot, míg ez az érték a régióban átlagosan 6%-on áll. Magyarország jelenleg a középmezőnybe tartozik e tekintetben, 5%-ot meghaladó értékkel.

Mobil oldalletöltések aránya a CEE régió országaiban

Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 2012 Június. Az aggregált 14 CEE piac: Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna

Bár a mobil összességében már jelentős részesedést élvez a piacon, az egyes mobil operációs rendszerek még mindig nem tudtak számottevő részesedést kihasítani maguknak. A legnépszerűbb mobil operációs rendszerek egyike sem birtokol 1%-nál magasabb részesedést a teljes piacból. Az Android a piacvezető mobil OS a CEE régióban, ahol a 2012 júniusában a mobil oldalletöltések közel 50%-a Androidos készülékekkel lett generálva. A Google operációs rendszere Fehéroroszországban, Magyarországon és Szlovákiában a legnépszerűbb, ahol részesedése meghaladta az 55%-ot.

Az iOS 35%-os részesedéssel a második helyen áll. Mivel az iOS kizárólag az Apple készülékein fut, így levonhatjuk a következtetést, hogy az Apple pozíciója igazán erős a CEE régióban. Az Apple a török, horvát és észt piacokon domináns, ahol a mobil oldalletöltések közel fele az iOS-es készülékeknek tulajdonítható.

A CEE régió legnépszerűbb mobil operációs rendszerei

Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 2012 Június. Az aggregált 14 CEE piac: Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna

Bár a Symbian folyamatosan kifut a piacról, még mindig vannak olyan országok, ahol jelentős részesedéssel rendelkezik. Fehéroroszországban és Ukrajnában még mindig a Nokia készülékei vezetik a piacot, így a Symbian közel 25%-os részesedést tudhat magáénak, mely 10 százalékponttal magasabb mint a régiós átlag. A Symbian mögött kullog a Windows mobil OS-je, melynek részesedése a 2012 júniusi adatok alapján nem haladta meg az 1%-ot.
(BrandTrend)