Kategória: Aktuális.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság döntése szerint nem alkotmányellenes az a jogszabály, amely egységes, márkajelzésektől mentes csomagolás használatára kötelezi a dohánygyártókat. A dohánycégek szerint az intézkedés csak kárt okoz, és a hamisítók helyzetét javítja.

2012 decemberétől kizárólag egyforma olívazöld, a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető grafikus elemekkel ellátott csomagolásban lehet értékesíteni cigarettát Ausztráliában, miután az ausztrál legfelsőbb bíróság kimondta, nem alkotmányellenes az a törvény, amely egységesítésre kötelezi a dohánygyártókat – írja a BBC News.

A törvény alkotmányosságát a British American Tobacco és Philip Morris keresete alapján vizsgálta a bíróság. A dohánygyártó cégek legfőbb érve az volt, hogy a törvényben foglalt intézkedéssel megfosztják a cégeket a fogyasztók tájékoztatását, a termékek közötti különbségtételt szolgáló védjegyeik használatának jogától, ezáltal súlyosan sérülnek a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaik.


Az ausztrál kormány az intézkedéssel, amelynek ötlete Új-Zélandon, Indiában, az Egyesült Királyságban és néhány amerikai államban is felmerült, azt reméli elérni, hogy az elrettentő képek miatt többen szoknak le a dohányzásról, illetve, hogy a fiatalok körében kevesebben szoknak rá a káros szenvedélyre, mivel a cigaretta csomagolása a színes dizájnelemek híján nem lesz vonzó számukra.

A dohánygyártók ugyanakkor, amellett hogy vitatják az intézkedés remélt egészségügyi hatásait, és a márkajelzéseik, jellegzetes csomagolási színeik elhagyása miatt saját bevételük drasztikus csökkenése miatt aggódnak, attól is tartanak, hogy a törvény az illegális kereskedelemnek fog kedvezni. Érveik szerint az egyforma csomagolás miatt a hamisítók sokkal könnyebben és olcsóbban állítják majd elő illegális termékeiket. Az azonos csomagolás miatt a hamisítványok megkülönböztetése is nehezebb lesz, így összességében a törvény hatására nőhet a hamis dohányáru piaci aránya.

Mindeközben az ausztrál törvénnyel kapcsolatban az ukrán kormány a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Vitarendezési Testületénél vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, mert álláspontja szerint a dohánytermékek egységes csomagolására vonatkozó törvény, valamint azzal összefüggésben a védjegytörvény módosítása az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény (GATT), és a Szellemi Tulajdonjogok Kereskedelmi Vonzatairól szóló Megállapodás (TRIPS) rendelkezéseibe ütközik.
(HENT, BrandTrend)