Kategória: Aktuális.

Felvette az első 51 pincérlányt a hamarosan Budapesten megnyíló Hooters, amelynek legfőbb látványelemei a nagy mellű, mosolygós felszolgálók. Az étteremlánc már sok pert megélt, de ha ügyesen csinálja, akkor kevés esélyük van azoknak, akik nem férnek be a stábba. -írja az Origo vállakozói negyed.

“Hooters-lány szeretnél lenni? 18-30 éves vagy? Jelentkezz most!” – ezt a hirdetést tette fel magyar Facebook-oldalára az amerikai Hooters étteremlánc, amely augusztus végén nyitja meg első magyarországi egységét. A Hooters a csirkeszárnyainál is híresebb arról, hogy nagy mellű, csinos lányokat alkalmaz pincérként. A “hooter” angol szó pedig kürtöt, autódudát jelent, így az amerikai szlengben úgy használják a női mellre a szót, mint a magyarban a dudát.

Fotó: Mudra László [origo]

Az origo-nak Alex Hemingway, a budapesti étterem tulajdonosa azt mondta, hogy 4100-an jelentkeztek a munkára, közülük 2500 lányt hívtak be meghallgatásra, és több százan lettek volna alkalmasak arra, hogy narancssárga, szűk nadrágban és a melleket kiemelő, testhez álló topban adják az étterem hamburgereit, csirkeszárnyait, tengeri ételeit.

Fotó: Mudra László [origo]

Az étterem ugyanis a Hooters-márkanévhez keres lányokat, ezen belül csak egy feladatrészt tesz ki a felszolgálás. “Laza, boldog hely akarunk lenni” – ecsetelte a tulajdonos, hogy milyen is lenne a Hooters-brand.

Alex Hemingway szerint náluk nincs sem nemi, sem életkori diszkrimináció. A Hootershez került lányok kondi- és szoláriumbérletet is kapnak, hogy vonzón tarthassák a testüket. Hemingway szerint kevés hely van a vendéglátóiparban, ahol jobb dolguk lenne a lányoknak. A teljes borravalót megkapják, bejelentett munkahelyük lesz, és a fizetésük is jó – mondta a tulajdonos. Éppen ezért nem tart az ellenőrzésektől, azt mondta: “a hatóságok imádni fognak minket”.

A törvény betartásáért felelős Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) az origo megkeresésére azt válaszolta, hogy a külső adottságok minősülhetnek az “egyéb helyzetnek”, vagyis a külalak szerint nem szabadna megkülönböztetni az állásra pályázókat.

Az alapelvek szerint tehát nem lenne jogszerű a Hooters álláshirdetése, a törvény viszont biztosítja a munkaadóknak, hogy a munkához illő dolgozókat keressenek.

A nehézségek ellenére a magyartól eltérő jogrendszerrel rendelkező Egyesült Államokban a Hooterst többször perelték már be a dolgozói,vagy olyanok, akiket nem vettek fel. A New York Times szerint 1997-ben 3,75 millió dollárt (mai áron 860 millió forintot) fizetett ki az étterem férfiaknak, akiket nem vettek fel. A bíróság a büntetés ellenére engedélyezte, hogy a Hooters csábító alakú nőket foglalkoztasson felszolgálóként, viszont a Hooters vállalta, hogy létrehoz olyan pozíciókat, például csaposok vagy hostok, amelyekre mindkét nem jelentkezhet. A Foxnewsszerint 2009-ben is beperelte az egyik texasi Hooterst egy férfi, amiért felszolgáló csak nő lehet, de végül peren kívül megállapodott az étteremmel.
(Origo, BrandTrend)