Kategória: Aktuális.

Józsi szépen körbejárta azt az elképesztő sztorit, hogyan törték fel az egykori Gawkeres újságíró hozzáféréseit és miként sikerült mindenféle szoftver használata nélkül az eszközeit tiltani, majd a közösségi média csatornáin üzeneteket küldözgetni. Csak pár telefon különböző szolgáltatókhoz és meg is voltak.

Nem is lenne ez különösebben gond, de ma már ott tartunk, hogy az életünk jelentős része és a munkánk a felhőben tárolódik és a körülöttünk lévő biztonsági megoldások sokszor veszélyesekké vállhatnak.

Az izgalmas azonban nem is az, hogy minden a felhőben van, sőt még csak azt sem vonnám le tanulságként, hogy a felhőben az adattárolás különösebben veszélyes lenne összehasonlítva a tisztán lokális tárolással. Aki ezt mondja szerintem félreérti a prioritásokat. Az első prioritás az adatok tárolásának biztonsága, ezen a szinten kezdünk egész jók lenni, van backup, dropbox, iCloud – gyatra, de fejlődik -. Ha az adataim védve vannak attól, hogy örökre köddé váljanak, utána jön a biztonság kérdése.

Biztonság szempontjából viszont tényleg nagy lemaradások vannak, a Gmail talán a világ legfejlettebb civileknek gyártott online rendszere:

– Van több lépcsős azonosítás

– Van külön csatornás azonosítás

– Van hozzáférés logolás

Szerintem minden használt rendszernek itt kéne ma lennie, sőt tovább megyek…

Tovább