Kategória: Aktuális.

 Az orvosok biztosak voltak benne, hogy visszafordíthatatlan agyi károsodást szenvedett, ám Eugene szinte teljesen felépült. Látszólag semmi baja nem volt, tudta, hogy kicsoda, hogy honnan jött, azonban attól a naptól kezdve nem tudott megjegyezni semmit. Sem azt, hogy kivel beszélt pár perccel korábban, hogy mikor evett utoljára, vagy hogy milyen TV műsort nézett egész nap.
 
Néhány évvel később a feleségével elköltöztek egy új környékre. Mivel nem tudott megjegyezni semmit, nem mehetett ki az utcára, sőt a saját lakása is teljesen idegen volt számára.
 
A felesége mégis fucsaságokra lett figyelmes. Eugene képes volt arra, hogy kimenjen a konyhába, kinyissa a hűtőt, kivegyen belőle egy szendvicset, majd visszaüljön a helyére anélkül, hogy komolyabban keresgélné akár a konyhát, akár a szobát. Ami még ennél is érdekesebb, hogy néha kiment a lakásból, ám szinte minden alkalommal visszajött anélkül, hogy elveszett volna a környéken.
 
Mivel ez a fajta memóriazavar nagyon ritka, kutatók elkezdték vizsgálni, hogy miként képes Eugene ezekre a viselkedésekre, ha nem köthető a tudatos és előhívható memóriához. Amit találtak, az megváltoztatta az ember viselkedéséről alkotott alapvető ismereteinket.
 
Úgy néz ki, hogy a szabad akarat, a döntések és a tudatos viselkedés az agy egy magasan fejlett területéhez köthetőek, ez a terület nagy energia igényű és fáradékony gépezet. A természet úgy oldotta meg ennek a területnek a pihentetését, hogy azokat a viselkedés mintákat, amiket ismétlődően végzünk, átadja egy másik, ősibb agyi területnek, amely onnantól kezdve átveszi a viselkedés irányítását. Ennek a területnek minimális tudatos köze van az énhez, a személyiséghez, vagy a memóriához. Ez a terület irányítja a szokásokat, ha megkapja a jelzést, hogy egy ismétlődő cselekvési sor következik, bekapcsol és onnan kezdve erőszakosan átveszi az irányítást és végrehatja a beidegzett tevékenységet.
 
Minden ilyen szokást valamilyen jel indít el, emberek, időpontok, szagok, és minden feladat sor végén van egy apró örömforrás, amire az agy vágyik és ami lehetővé teszi az adott viselkedés beidegződését.
 
Eddig nem is lenne gond, de…

Tovább