Kategória: Aktuális.

"Bartók nyomában"… címmel alkotott új kollekciót Szurdi Kata.

szurgi_kata_art__1_

Az Iparművészeti Múzeumban kiállító tervező modern női öltözékeket alkotott úgy, hogy szlovák, magyar és román népi motívumokat, formavilágot gondolt újra, az európai együttélés sajátos formáit is megmutatva.

szurgi_kata_art__3_
 
Bemutatkoztak a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok. Soraikban Szurdi Kata textil- és ruhatervező is kiállított a budapesti Iparművészeti Múzeumban, mégpedig "Bartók nyomában…" címmel.

szurgi_kata_art__4_

"A kutatás, illetve a kollekció létrehozásának az volt a célja, hogy Bartók Béla nyomában a magyarok és egyes szomszédjaik népi díszítőművészetében elmélyüljek. Ezek felhasználásával modern, hordható és esztétikus női ruhákat szándékoztam alkotni" – mondta Szurdi Kata.

 szurgi_kata_art__6_

"Bartók Béla a román paraszti muzsikában, a szlovák és a magyar népzenében egyaránt kutatta a hasonlóságokat, sok párhuzamra bukkanva. Magam a "terepen" szlovák, román, magyar – állami és magántulajdonban lévő – néprajzi múzeumokban, valamint etnográfiai könyvekben kutattam, majd gyűjtöttem össze azokat a díszítő- és formai elemeket, kiegészítőket, amelyek kapcsolatba hozhatók egymással, illetve amelyeknél hasonlatosságok is láthatóak" – fejtegette az öltözéktervező művész, aki leginkább a szlovák, a magyar és a román pásztor, juhász viseletben talált hasonlóságot. A bőrnek a megmunkálása, illetve a kézzel szőtt kendők, övek, kötények mindhárom népnél fellelhetők kisebb-nagyobb változtatásokkal.

szurgi_kata_art__9_

"Bartók nyomában" kollekciómban így a Kárpát-medencei (és moldvai) pásztorok, juhászok ruháinak formavilágát és díszítőművészetét alakítottam át mai nyelvezetre. Reményeim szerint mindezek révén az európai együttélés sajátos formáit is megmutathatom" – hangsúlyozta Szurdi Kata.
(BrandTrend)