Kategória: Aktuális.

A médiaszolgáltatási alap és a távirati iroda üzemi tanácsát hétfőn tájékoztatta Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.
 
A nol.hu információi szerint az átszervezést, amit inkább leépítésnek lehet nevezni, a közmédia integrációjával indokolják. A távirati irodánál csak azok a munkatársak maradnak, akik a szakmai munka megtervezését, az elkészült tartalmak ellenőrzését végzik.

A leépítés hátterében az áll, hogy több mint egy éve komoly pozícióharc van Böröcz István és Belénessy Csaba között. Az már az év elején látszott, hogy a háborút vélhetően a médiaszolgáltatási alap nyeri meg, amikor a távirati iroda 2012-es költségvetését a tavalyi 2,5 milliárdról 1,3-ra csökkentették. Az új közmédiarendszer kialakításakor a korábbi négy közszolgálati intézmény – MTV, Duna TV, Magyar Rádió és MTI – dolgozóit és vagyonát az MTVA-ba vonták össze. A korábbi médiumok pedig csontvázintézményekké, ötven főnél kevesebbet foglalkoztató társaságokká zsugorodtak, amelyek lényegében a saját műsorstruktúrájukat állítják össze, és ehhez megrendelik a produkciókat a médiaszolgáltatási alaptól. Ehhez a feladatukhoz mérték a költségvetésüket is, éves szinten hozzávetőleg félmilliárd forinttal gazdálkodhatnak, ez 40-50 dolgozójuk bérét fedezi. – írja a nol.hu.

Ebből a szisztémából eddig csak az MTI lógott ki, mert oda csoportosították a közmédiumok hírgyártását, az úgynevezett Hírcentrumot, a közös internetes portál, a Hirado.hu szerkesztőségének vezetését, és létrehoztak egy stratégiai tartalomfejlesztő részleget is. Az MTI a Hírcentrum miatt stratégiai fontosságú intézmény maradt, amely befolyásában vetélkedett az idén 69 milliárd forinttal és a tavalyi 900 fős kirúgás után is 2300 dolgozót foglalkoztató médiaszolgáltatási alappal.

Papadopulosz Péter, az MTI szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak azt mondta, várják, hogy a még előttük álló konzultáción milyen működőképes rendszert vázolnak fel az alap és az MTI vezetése részéről.

A nol.hu információi szerint az elmúlt hetekben már komoly aggodalmak merültek fel az MTI dolgozói részéről a tervezett átszervezéssel kapcsolatban. Egy 49 fős intézmény – vezérigazgatóval, helyettesekkel, szerkesztőkkel és egyéb munkatársakkal együtt – nem vagy csak alig lesz képes biztosítani a távirati iroda hírkiadását. Az MTI az év 365 napján átlagosan napi 900 hírt és fotót ad ki, ezen hírforgalom kiadásához napi szinten is legalább húsz szerkesztőre van szükség. Ezen felül pedig az MTI hírcentrum felügyeli az összes köztévés híradókat, a rádió hírszolgáltatását.

A Népszabadság információi szerint Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója hétfőtől leváltotta posztjáról Gianone Pétert, az MTI hírcentrum vezetőjét. Gianonét január elején nevezték ki, miután elődjét, Élő Gábort kirúgták a Lomnici hamisítási botrány miatt. A hírcentrum vezetői posztja egyelőre nincs betöltve. A távirati iroda átszervezésének részeként egyelőre külön-külön főszerkesztő vezeti a tévéhíradók stábját, a rádiós hírműsorok, a távirati iroda és a hirado.hu szerkesztőségét is. 
(nol.hu, BrandTrend)